SPOOON 1-2-3

Tíz perces etapokban

2013. március 08. - Bezzegh Éva

Egy órám volt főzni, és mindennél jobban kívántam a friss tésztát. Necces; tudtam, hogy szoros lesz a program, ha nekiállok gyúrni-dagasztani-nyújtani, de nem érdekelt. A tíz perc alatt begyúrt tésztának kicsit állnia kell, ezalatt megcsináltam a ravioli töltelékét és előkészítettem a szószt (ez további tíz perc). A nyújtás-töltés egy újabb tízperces munkafázis. Kifőzés, szósz befejezése megint 10 perc. Ez összesen 40 perc, ami egy lusta vasárnapon simán belefér, nem utolsósorban pedig friss tésztát eszünk, ami készülhet akár teljes kiőrlésű lisztből is.

UPDATE: ezt a receptet készítettük el  Mautner Zsófival az Ízes életben. Videó a "referenciáink" menü alatt.

PISZTÁCIÁS-KECSKESAJTOS RAVIOLI KÁPIÁS SZÓSZBAN

kell hozzá

fejenként 10 dkg búzaliszt (részben vagy egészben teljes kiőrlésű)

fejenként egy tojás

2-4 kápia paprika

10 dkg krémes kecskesajt

10 dkg pucolt, nem sózott pisztácia

egy kisebb fej shalott- vagy vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1-2 dl passata, azaz paszírozott paradicsom

olívaolaj

1 dl tejszín (elhagyható)

parmezán

220 °C-os sütőben süsd szenesre a kápiákat, majd hagyd hűlni egy dobozban vagy zacskóban (így könnyebb lesz meghámozni és kimagozni). Amíg sülnek, készítsd el a tésztát: 10 dkg lisztenként egy tojást és egy csipet sót gyúrj homogén labdaccsá, majd dagaszd, amíg már nem ragad (kb. 5-10 perc). Hagyd lefedve pihenni.

A töltelékhez daráld durvára a pisztáciát és keverd el a kecskesajtban. Sózni nem nagyon kell, kevés tört bors jót tesz neki.

Ha van tésztagéped, használd azt, ha nincs, akkor marad a sodrófa: nyújtsd jó vékonyra a tésztát lisztezett felületen, majd vágj belőle két nagy, egyforma téglalapot (ez lesz a ravioli alja és teteje). Az egyik tésztalapra halmozz kis kupacokat a töltelékből, majd fektesd rá a másik tésztalapot. Igyekezz (vizes ujjakkal) úgy elsimítani a tésztát, hogy ne maradjon sok levegő a töltelékek örül, mert akkor főzéskor kipukkadhat a batyu. Ravioli- vagy derelyeszaggatóval vágd körbe a batyukat, hogy pofás kis raviolikat kapj. Lisztes deszkára halmozd őket, amíg felforr a víz.

A szószhoz olívaolajon párold meg a felkockázott hagymát, add hozzá a zúzott fokhagymát, a passatát és a felkockázott kápiahúst. Pár perc alatt kész, kis tejszínnel tovább gazdagíthatod.

Lobogó, bő, sós vízben főzd ki a raviolit 2 perc alatt, keverd a szószhoz. Reszelt parmezánnal tálald.

A raviolikat le is fagyaszthatod, ez esetben 4 perc kell neki a főzővízben.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2618090088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spooon 1...2...3! 2013.04.27. 16:17:19

Ádám, ezt egyszer meg kell csináld nekem! Bármikor látom a fotót, patakokban ömlik a klaviatúrára a nyálam. (É)
süti beállítások módosítása