SPOOON 1-2-3

Mészárszték

2013. március 08. - Bezzegh Éva

Mert Gál Józsinak mára országos híre van. Mert az áruja és a szolgáltatása minősége egyaránt érdemel néhány szót. Mert minden szakmában van egy-kettő, aki a legjobban csinálja - a hentesek között, úgy tartják, ő az ász.

Mikor az első szülött lányunknak nevet választottunk, úgy voltunk vele, hogy nagykorában legyen bár rúdtáncos, publicista, kőműves vagy kutató, itthon vagy külhonban, a lehető legjobban illeszkedjen a neve. May Lola Róza - lehet szórakozgatni, hogy melyik felsorolt szakmához társítható a legjobban. (Vannak barátaink, akiknek vannak tippjei, de nem sértődünk meg. :D). Ő szereti. Mi is. Egyébként pedig arra hangoljuk magunkat, hogy mindegy, melyik szakmában veti meg a lábát, ösztönözni és támogatni fogjuk, hogy törkedjen a legjobbá válni abban, amit választ. Ha nem lesz benne a legjobb, úgy is jó, de törekedni érdemes. Kíváncsi vagyok, hogy amikor Gál Józsi először "belevágott" (szó szerint") vajon tudta-, tervezte-e, hogy a hazai szakma élmezőnyében fogják számontartani? Legközelebb megkérdezem tőle. Addig ajánlom mindenkinek a nemrég megnyílt saját üzletét, a portékáit és őt magát jószívvel.

CITROMOS-FŰSZERES BORJÚ T-BONE ANANÁSZ SALSÁVAL

Amit pedig az ananászról tudni érdemes - pár mondatban: főként nyersen, darabolva vagy préselve szokás fogyasztani, de grillezni is érdemes, remek köret vagy desszert válik így belőle. Kiváló magnézium- és C-vitaminforrás: előbbiből a napi szükségelet 76%-t fedezi cegy bögrényi friss ananász, míg utóbbiból ugyanez a mennyiség a napi szükségletünk 131%-át biztosítja. Gyulladáscsökkentő és tisztító hatású. Ezen felül tartalmaz egy enzimet, ami segít könnyebben lebontani a fehérjét, ezért marinádok kiváló alapja lehet. (Hamarosan erre mutatok majd példát egy nyers és grill-halpác formájában.) Diétázók óvatosan bánjanak vele, mert magas a cukortartalma!

Az ananászvásárlással körültekintően kell bánni. Tömegterméknek számít. Az Európába frissen vagy feldolgozott formában elkerülő ananászok többsége Puerto Ricoból érkezik, ahol ipari méretűvé nőtte ki magát az ananásztermesztés. Ahhoz pedig, hogy ilyen mennyiségben tudják termeszteni a gyümölcsöt, nyilvánvalóan rekord mennyiségű, azaz hektáronként 20kg (!!!) rovarirtót/növényvédőszert használnak... és akkor a raktározás és a hajókon történő szállítás során rájuk fújt gombaölőkkel, tartósítószerrel és a lámpák alatti mesterséges érlelést segítő kemikáliákkal még nem is számoltunk! A munkások, akik az ananászföldeken dolgoznak, ezeket a komolyan rákkeltő és születési rendellenességeket is előidéző szereket nagy mennyiségben belélegzik. Nekünk kevesebb jut belőle, de elég ahhoz, hogy megfontolásra késztessen atekintetben, hogy ebből is igyekezzünk lehetőség szerint biot vásárolni. Az sem garancia semmire, de legalább valamivel kevesebb benne a szervetlen méreg.

Fontos tudni, hogy a valóban érett ananász (nem csak a kényszeresen besárgult), ami hozzánk lássuk be, nem igazán jut el, szobahőmérsékleten 2 napig, hűtőben legfeljebb 5-7 napig bírja. A konzervet pedig felejtsük el: a legalja minőséget teszik el dobozba, ráadásul cukros lében... No comment.

hozzávalók

4 szelet borjú T-bone

a páchoz

1dl olívaolaj

1 citrom leve

4 gerezd fokhagyma

1tk édesköménymag

1tk kapormag

3ek friss rozmaring

1tk

2ek szemesbors

a salsához (a recept alapötlete Eric Treuille és Birgit Earth: Barbecue c. könyvéből származik)

1/2 nagy érett ananász

1 csokor korianderzöld

3 friss piros chili

1 lime héja és leve

1 lilahagyma

1/2tk

tálalálhoz zöldsaláta


A pác hozzávalóit egy robotgépben krémesre lepürésítem, és a gyerek kezébe nyomom egy ecsettel, hogy kenje be vele a húsok mindkét oldalát. Egy vasserpenyőt (vagy nyáron a faszénsütőt) felhergelem maximumra, és a sztékek mindkét oldalát nagyjából 3-3 perc alatt megsütöm. Amíg a szeletek sülnek, az ananászt és a lilahagymát meghámozom, apróra vágom, egy keverőtálba teszem. A chilit kimagozom, aprítom, ahogy a korianderzöldet is, az ananászhoz adom, belefacsarom a lime levét, belereszelem a héját, kevés sóval hintem, elkeverem, és kínáom is a kész sztékek mellé akűr salátával, akár nehezebb körettel, ki hogyan szereti. 

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9518090080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása