Mostanában sokszor kerül nálunk az asztalra tojás. Nyilván egyfelől azért, mert finom, másfelől mert egészséges, harmadrészt mert végtelen variációs lehetőséget rejt magában az elkészítése. ...És talán mert a nyakunkon a Húsvét, és tudat alatt hat a konyhai váalsztásaimra. Mindenesetre készült már nálunk tojásposzt többféle reggeli tojásajánlattal, zöldbabos frittata, hamis tojásmuffin, spenótos sült tojás, pirosas kápiás omlett, zöldes guacamolés omlett és most egy narancssárgás répás-halas omlett. A gyerekek rajonganak érte, könnyen tudom magammal vinni napközben útra, hogy vészhelyzetben legyen kéznél a legkisebbnek a fogáravaló, egyébként meg tényleg nem tudjuk megunni.
MAJORÁNNÁS-RÉPÁS-TONHALAS OMLETT
hozzávalók
3 tojás
1 közepes répa
1 tonhalkonzerv
1 nagyobb újhagyma
1 marék friss majoránna
10dkg érett, kemény sajt
1/2tk só
friss bors
Az olajat egy serpenyőben közepes lángon felhevítem. A tojást egy leverőtálba ütöm, a tonhalat lecsöpogtetem, hozzáadom a halhúst a tojáshoz. Belereszelem a répát, a sajtot, apróra vágom az újhagymát, azt is a többi után küldöm, évgül a majoránnaleveleket és a sót, borsot. A tojást a többi hozzávalóval benne felverem, a masszát elterítem a serpenyőbe, és addig sütöm közepesnél alacsonyabb lángon, amíg a széleken kezd megkötni az omlett. Ekkor alányúlok, megfordítom, felcsavarom a gázt, és további 1 percig sütöm a tojást. Az perc elteltével tányérra fordítom, felszeletelem, 6 cikkelybe, a cikkelyeket a tányérokon feltornyozom, díszítem (szívem szerint csírával és zöldségchipsszel, de most csírám nem volt, így felaptított kapribogyóval szórtam meg), kínálom. Igény szerint kenyérrel, tortillával, vagy abba tekerve. Csomagban vihető is.
Éva