SPOOON 1-2-3

Szeráj

2013. február 20. - Bezzegh Éva

Azaz palota. Az egyik leghíresebb az oszmán építészet jegyében készült, ma múzeumként működő, több mint ötszáz éves Topkapi szeráj, Isztambul egyik leglátogatottabb túrista látványossága.

A meghatározó vöröslencseélményem ehhez az úgy hiszem, perzsa recepthez kötődik. Egy bő évtizede. A hazai Szerájt, azaz a Vígszínházzal szemközti éjjel-nappali török kifőzdét bár már ennél régebb óta ismerem és látogatom, az ő hamisítatlan török vöröslencselevesük később vett le a lábamról. A megnevezésen, így a leves fő alkotóelemén túl a közel-keleti ízhatás közös még a kettőben, ám míg az én "első szerelmem" inkább egy nehezebb egytálétel jelleget ölt a kesudió és a fűszerezés miatt, addig a lenti recept, aminek az ihletője az említett Szeráj-leves, inkább egy könnyedebb, frissebb fogás.

PARADICSOMOS-MENTÁS VÖRÖSLENCSELEVES

hozzávalók

3ek olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 nagyobb répa

1ek őrölt koriander

1ek őrölt római kömény

200g vöröslencse

1l víz

3 bio zöldségleveskocka

400g darabolt paradicsomkonzerv

4 babérlevél

3 gerezd fokhagyma

1 csomag menta

1/2 citrom leve

igény szerint , frissen őrölt bors

tálaláshoz kefír/joghurt esetleg pirítós/pita (mind elhagyható)

Az olajat egy edényben felhevítem, közben a hagymát aprítom, és az olajhoz adom. A répákat szintén felkockázom, és az őrölt fűszerekkel együtt a hagymához keverem. Egy-két percig pirítom a fűszeres zöldséget, hogy az aromák felszabaduljanak, majd a lencsét is beleszórom az edénybe. A kicsit koncentráltabb alaplevet elkészítem, és felöntöm vele valamint a paradicsomkonzervvel a lencsés alapot, hozzáreszelem a fokhagymát, beledobálom a babérleveleket, az egészet elkeverem, felforralom, majd takarékra veszem a lángot, és a levest fedő alatt addig rotyogtatom, amíg a répa és a lencse meg nem puhul. Ekkor elzárom a gázt, kiemelem a léből a babérleveleket, a helyükre beküldöm a mentaleveleket, egy botmixerrel a levest pürésítem, citrommal és esetlegesen sóval, borssal ízesítem, végül forrón tálalom kevés kefír/jogurt, esetleg kenyér/pita kíséretében. Vacsorára épp elég.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8818090072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása