A fenti idézet Halász Jutka Almaszósz című dalából való - a színművésznő által elfoglalt trón megdönthetetlen, a későbbiekben pedig pótolhatatlan lesz. A fenti dalocska a gyerekek (és felnőttek) által kevéssé kedvelt ételeket hivatott népszerűíteni, így a spenótot is. Az alábbi rizottó azonban biztosan mindenkinél átmegy.
Hasonló rizottót főzött már Éva is.
SPENÓTOS RIZOTTÓ
kell hozzá
fejenként 10 dkg kerek rizottórizs (arborio)
fél-egy liter (zöldség)alaplé (lehet bio kockából)
egy fej vöröshagyma
2-3 szár halványító zeller
5 dkg vaj
egy marék friss spenót
2 gerezd fokhagyma
2-3 dkg parmezán
1 dl száraz fehérbor
olívaolaj
frissen őrölt feketebors
frissen reszelt szerecsendió
Készítsd el a spenótot: a megmosott leveleket kis olívaolajon vagy vajon, egy gerezd zúzott fokhagymával és egy tekerés borssal egy perc alatt fonnyaszd meg, tedd félre.
A rizottót a szokásos módon készítsd. Vajon párold meg az aprított hagymát és zellerszárat, ezután pirítsd fehéredésig a rizst, majd öntsd hozzá a bort. Ezután közepes/kis lángon kevergesd a rizst folyamatosan, merőkanalanként adagolva a zölséglevest. Kb. 20 perc alatt lesz a rizs al dente, ekkor borsozd, dobj rá még egy kis kocka vajat, reszeld hozzá a parmezánt, és forgasd bele a passzírozott fokhagymát, reszelt szerecsendiót. Forgasd hozzá a spenótot, reszelj rá egy kis parmezánt, azonnal tálald.
Ádám