Nem tudom elképzelni a karácsonyt vaníliás kifli nélkül. Meg voltam győződve róla, hogy ez tipikus magyar ünnepi sütemény, egyszerűségében a századforduló elképzelt nyugalmát véltem felfedezni.
Aztán kiderült, hogy nem kizárólag magyar, hanem tipikus közép-európai közkincs ez a kis darab omlóstészta: Németország, Ausztria és Csehország is magáénak vallja. A legenda (mely egyébként a croissant esetében is tartja magát) szerint azonban mégis Bécsben született a recept, s a magyarok törökök feletti győzelmének állít emléket.
VANÍLIÁS KIFLI
kell hozzá
a tésztához
28 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)
21 dkg vaj
10 dkg durvára darált dió, mandula vagy törökmogyoró
2 dkg (por)cukor, nyírfacukor vagy méz
a megforgatáshoz
porcukor (lehet nyírfacukor vagy más édesítő, de por legyen)
valódi vaníliás cukor
Az alapanyagokat morzsold homogén tésztává (a robotgép kései egy perc alatt elvégzik a feladatot). Formálj belőle kis kifliket, majd 180 °C-ra melegített sütőben süsd, amíg halványan pirulni kezd (ha egy kicsit is túlsül, keserű lesz). Hagyd kicsit hűlni, majd forgasd meg vaníliás porcukorban. Másnapra lesz igazán jó.
Ádám