SPOOON 1-2-3

Vanillekipferl, ja?

2012. december 26. - Bezzegh Éva

Nem tudom elképzelni a karácsonyt vaníliás kifli nélkül. Meg voltam győződve róla, hogy ez tipikus magyar ünnepi sütemény, egyszerűségében a századforduló elképzelt nyugalmát véltem felfedezni.

Aztán kiderült, hogy nem kizárólag magyar, hanem tipikus közép-európai közkincs ez a kis darab omlóstészta: Németország, Ausztria és Csehország is magáénak vallja. A legenda (mely egyébként a croissant esetében is tartja magát) szerint azonban mégis Bécsben született a recept, s a magyarok törökök feletti győzelmének állít emléket.

VANÍLIÁS KIFLI

kell hozzá

a tésztához

28 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)

21 dkg vaj

10 dkg durvára darált dió, mandula vagy törökmogyoró

2 dkg (por)cukor, nyírfacukor vagy méz

a megforgatáshoz

porcukor (lehet nyírfacukor vagy más édesítő, de por legyen)

valódi vaníliás cukor

Az alapanyagokat morzsold homogén tésztává (a robotgép kései egy perc alatt elvégzik a feladatot). Formálj belőle kis kifliket, majd 180 °C-ra melegített sütőben süsd, amíg halványan pirulni kezd (ha egy kicsit is túlsül, keserű lesz). Hagyd kicsit hűlni, majd forgasd meg vaníliás porcukorban. Másnapra lesz igazán jó.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7918090026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása