SPOOON 1-2-3

Ha már olasz...

2012. november 15. - Bezzegh Éva

Ha már olasz lázban égünk, akkor egy, a tipikusan őszi-téli ízvilágot idéző tésztaétellel örvendezettem meg a hozzánk látogató Édesanyámat, aki bár szereti az olasz tésztákat, de otthon a papám miatt tészta többnyire csak krumplis, grízes, diós, mákos, sajtos, azaz a klasszik hazai tálalásban kerülhet asztalra.

A mama imádja a gorgonzolát. Erre alapoztam az összeállítást. 10 perc alatt ott gőzölgött az orrunk előtt, de az eltűntetéséhez ennyi idő sem kellett.

DIÓS-GORGONZOLÁS-KÖRTÉS TAGLIATELLE PÁRMAI SONKAMORZSÁVAL

hozzávalók

egy adag friss tagliatelle, vagy bármlyen más tészta (szárazból is elkészíthető)

2ek olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

20dkg gorgonzola dolce

1/2dl száraz fehérbor

1/4 szerecsendió

20dkg dió

1 nagy körte

10dkg pármai sonka

kevés kakukkfű és/vagy snidling

frissen őrölt bors

parmezán sajt

A tésztához felteszem a vizet forrni.

Egy serpenyőben felhevítem az olajat, belereszelem a fokhagymát, elkeverem az olajban, és ahogy illatozni kezd, hozzáadom a gorgonzolát és a bort. Teljes összeolvadásig keverem. (Aki egy kicsit kevésbé töményen szereti, ezen a ponton lazíthat rajta egy kis tejszínnel.) Amikor a sajt már híg, elzárom alatta a gázt, fűszerezem frissen reszelt szerecsendióval.

Egy másik serpenyőben a diót szárazon lepirítom, félreteszem, amikor kihűlt, durvár vágom. Szintén ebben a serpenyőben ropogósra sütöm a sonkát, majd hagyom kihűlni. Végül feldarabolom a körtét.

Amikor a víz felforrt, kifőzöm benne a tésztát (ne felejtsünk el sót tenni a vízbe), majd összeforgatom a fokhagymás gorgonzolával, a nyers körte- és diódarabokkal, Tányérokba szedem, rámorzsolom a sonkát, meghintem zöldfűszerrel, friss borssal és parmezánforgáccsal. 

Percei vannak innen...

Éva

Ui.: Nekem még a rukola is elfért volna benne, de a Mami nem szereti.

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1518089984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása