Ha már olasz lázban égünk, akkor egy, a tipikusan őszi-téli ízvilágot idéző tésztaétellel örvendezettem meg a hozzánk látogató Édesanyámat, aki bár szereti az olasz tésztákat, de otthon a papám miatt tészta többnyire csak krumplis, grízes, diós, mákos, sajtos, azaz a klasszik hazai tálalásban kerülhet asztalra.
A mama imádja a gorgonzolát. Erre alapoztam az összeállítást. 10 perc alatt ott gőzölgött az orrunk előtt, de az eltűntetéséhez ennyi idő sem kellett.
DIÓS-GORGONZOLÁS-KÖRTÉS TAGLIATELLE PÁRMAI SONKAMORZSÁVAL
hozzávalók
egy adag friss tagliatelle, vagy bármlyen más tészta (szárazból is elkészíthető)
2ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
20dkg gorgonzola dolce
1/2dl száraz fehérbor
1/4 szerecsendió
20dkg dió
1 nagy körte
10dkg pármai sonka
kevés kakukkfű és/vagy snidling
frissen őrölt bors
parmezán sajt
A tésztához felteszem a vizet forrni.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat, belereszelem a fokhagymát, elkeverem az olajban, és ahogy illatozni kezd, hozzáadom a gorgonzolát és a bort. Teljes összeolvadásig keverem. (Aki egy kicsit kevésbé töményen szereti, ezen a ponton lazíthat rajta egy kis tejszínnel.) Amikor a sajt már híg, elzárom alatta a gázt, fűszerezem frissen reszelt szerecsendióval.
Egy másik serpenyőben a diót szárazon lepirítom, félreteszem, amikor kihűlt, durvár vágom. Szintén ebben a serpenyőben ropogósra sütöm a sonkát, majd hagyom kihűlni. Végül feldarabolom a körtét.
Amikor a víz felforrt, kifőzöm benne a tésztát (ne felejtsünk el sót tenni a vízbe), majd összeforgatom a fokhagymás gorgonzolával, a nyers körte- és diódarabokkal, Tányérokba szedem, rámorzsolom a sonkát, meghintem zöldfűszerrel, friss borssal és parmezánforgáccsal.
Percei vannak innen...
Éva
Ui.: Nekem még a rukola is elfért volna benne, de a Mami nem szereti.