SPOOON 1-2-3

Pizza "pomposcie"

2012. október 16. - Bezzegh Éva

Azaz kiejtve "pidza pompóse". Ilyen pizza, sőt ilyen olasz szó sem létezik, ez egy fantázianév - arra utal, hogy ez nem a klasszikus fesztiválpompos (pompos, azaz langalló, azaz kenyérlángos), hanem annak a vékonytésztás, olaszos, könnyebb, kevésbé zsíros verziója (azért ez sem diétás).

A tészta receptje Dolce Vitától van, ha pizzát sütök, mindig ezt veszem elő.

POMPOS PIZZA

kell hozzá

a tésztához (2 tepsi nagyságú pompos lesz ebből)

50 dkg kenyérliszt

egy kocka friss élesztő

3-4 dl langyos víz (liszttől függ)

egy evőkanál méz

2-3 evőkanál olívaolaj

teáskanál

feltéthez

25 dkg füstölt húsos szalonna (bacon, ha találsz adalékanyag-mentest)

4-5 fej vöröshagyma

8-10 gerezd fokhagyma

4 dl tejföl

30 dkg olvadós sajt (pl. gouda)

A tészta hozzávalóiból dagassz homogén gombócot (érdemes gépre bízni), majd keleszd két órát. Gyúrd át, keleszd még két órán át.

Ezalatt készítsd el a feltétet. A kockázott szalonnát pirítsd zsírjára, majd párold meg rajta a hagymákat. Ha sok levet eresztene, főzd el azt. Ez az előfőzés teszi kevésbé zsírossá a pompost, de ha még könnyebbre szeretnéd, csepegtesd le szűrőben.

A sütőt melegítsd a legmagasabb hőfokra (általában 250-300 °C-ot tudnak az otthoni sütők, ez a hőfok kelleni fog - a jó pizza egyébként kb. 480°C-on készül), tedd be melegedni a tepsit is (így sül meg az alja is ropogósra). Ha tudsz kövön sütni otthon, az a legjobb, de erre nekem nem volt lehetőségem. Nyújtsd ki a tésztát lisztes deszkán jó vékonyra, kend meg tejföllel, pakolj rá egy adagot a hagymás szalonnából, végül szórd meg reszelt sajttal. Mehet a sütőbe, 10 perc alatt megsül.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2318089944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása