Annak ellenére, hogy a Mir-Mur nagy kedvencem volt gyerekkoromban, valahogy kiesett az emlékezetemből a történetben szereplő talált kutya és az ő neve, amin Lola is perceket hahotázott, mikor először talákozott vele. Most az ő kedvence lett a könyv. A történet végére érve tudtuk, hogy nem utoljára volt a kezünkben az egykoron az én tulajdonomban lévő, ütött-kopott, de annál értékesebb családi ereklye.
Amikor ezt a sütit az itthoni hozzávalókból kifundáltam, arra gondoltam, elnevezhetném ezt is Téglagyári Megállónak, lévén hogy brick tésztából készül (ami ugye angolul annyit tesz, tégla), a cékla miatt pirosas a színe is, és sütemény lévén Lola kedvérevaló lesz - mint a mesebeli karakter. Alapvetően egy burekre emlékeztető konstrukció ez, ugyanakkor mégsem az... legyen hát a neve:
TÉGLAGYÁRI MEGÁLLÓ (=MAZSOLÁS-MANDULÁS CÉKLA-ALMA BUREK)
A burek egyébként török étel, a hajdani Ottomán birodalom konyhájának sajátja. Sült rétegelt brick/filo tészta sajt-, zöldség- vagy hústöltelékkel megsütve. Ez a tésztaféle egyébként a balkán és arab konyha édes és sós sült tésztaételeinek az alapja.
hozzávalók
1 zacskó brick/filo tészta (én a Culinarisban veszem)
1 kocka (125g) vaj
100g szeletelt mandula
a töltelékhez
1/2 kocka vaj
1ek őrölt kardamom
8db alma
2 cékla
2dl tokaji aszú
1/2 citrom leve és héja
5-7ek méz/nyírfacukor
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
200g mandula
3 marék mazsola vagy aszalt áfonya
A töltelékhez az almákat meghámozom, felkockázom, a céklát szintén hámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem. A fél kocka vajat felolvasztom egy edényben, megpirítom rajta a kardamomot, hozzáadom az almakockákat, a reszelt céklát, a fahéjat, felöntöm a borral, kikaparom a vanília magját, azt is a beledobom a rúddal együtt, mehet még bele a citromlé és a citromhéj, a mazsola/aszalt áfonya illetve a méz/nyírfacukor - az egészet elkeverem, lefedem, és 10 percig párolom, amíg a lé fele elfő, az alkohol a borból elillan, és az alma, a cékla valamint az aszalvány kicsit megpuhul.
Amíg a töltelék összepárolódik, a szintén a töltelékbe szánt mandulát ledarálom - ez fogja majd föl a leveket., hogy ne ázzon el teljesen a tészta. A sütéshez egy 25 centis kapcsos tortaformát kivajazok, a kocka vajat felolvasztom, és elkezdem lerétegezni vele a tésztát: egy réteg tésztával kibélelem a forma alját, azt egy kenőecset segítségével mekenem az olvasztott vajjal - ezt megismétlem háromszor. A kész tölteléket elkeverem az őrölt mandulával, és a felét a tésztarétegekre halmozom. (Én még kókuszcsipszet is kevertem bele, de kihagyható.) A töltetéket négy réteg vajjal megkent tésztával borítom, majd a maradék töltetéket elosztom rajta, végül a megmaradt három, laponként vajazott tésztalappal borítom be a sütit. A tetejét szintén vajazom, megszórom a mandulaszeletekkel, és megcsorgatom mézzel, esetleg ha visszamaradt lé a töltelékből, abból csöpögtetek a burek tetejére.
190 fokos sütőben 30 perc alatt készre sül. Melegen is, hidegen is fogyasztható. Nálunk épp, hogy megérte a másnapot.
Szép hétvégét!
Éva