SPOOON 1-2-3

Evidencia

2012. október 01. - Bezzegh Éva

Hogy ez eddig miért nem jutott a magyar ember eszébe? Vagy jutott, csak én nem tudok róla? A gubát mindenki többnyire mákosnak ismeri. A bátrabbak adott esetben a diósat is bekockáztatják, aztán itt vége. Pedig ennek a végtelen egyszerű, ámde nagyszerű fogásnak a sós változatai is annyira kézenfekvőek, hogy felmerül a kérdés, vajon miért nem hódították meg a konyhánkat. Az olaszoknál például létezik a "strata" (azaz rétegek) elnevezésű ételfajta, ami ehhez a fogáshoz nagyon hasonlatos. Ott kenyérrel operálnak, a mártás tojást is tartalmaz. Csinálják hússal, hús nélkül, többnyire gazdagabb, zöldfűszereket is tartalmazó ízesítéssel. Részemről az elhatározást a kísérletre részben ez a fúziós gondolat ihlette, részben pedig hogy a hétvégén egyébként mákos gubának vásárolt kifli nem készült el időben mákos gubának, emellett a spenót is már néhány napja várta a beteljesülést. Sajt volt, mit veszíthetünk? Az eredmény azóta többszöri ismétlésért kiáltott.

SPENÓTOS-SAJTOS GUBA

hozzávalók

5db teljeskiőrlésű kifli (én a biopiacon serzem be az élesztő nélküli változatot)

5dkg vaj

1kg friss spenót

5 gerezd fokhagyma

1/2tk

frissen őrölt bors

6 szelet (200g) lapjára vágott ementáli/edami jellegű sajt (én a Tescoban kapható Frankedamer bio sajtot használtam)

a mártáshoz

2.5dl zabtej

5 gerezd fokhagyma

1/2 frissen reszelt szerecsendió

1tk

frissen őrölt bors

10dkg kemény érett sajt (lehet vegyesen is edami, ementáli, parmezán, trapista, stb... csak jó mindőségű, adalékmentes legyen)

A sütőt 180 fokra állítom. Egy nagy serpenyőben a spenótot készítem el, amihez megolvasztom a vajat, belereszelem a fokhagymát, illatozásig pirítom közepes lángon, majd beleforgatom a megmosott, de a szárától meg nem fosztott spentótot. Sózom, borsozom, és fedő alatt 2-3 perc alatt alkalmankénti forgatás mellett épp csak annyira párolom meg, hogy összeessen kicsit. Közben egy kisebb serpenyőben a zabtejet forralom fel, amihez hozzáadom a fűszereket, belereszelem a sajtot, és olvadásig keverem.

Az összeállításhoz a kifliket kétcentis darabokra vágom, egy kivajazott hőálló tálba lerakok belőlük egy réteget, amit a mártás felével megöntözök, a spenót felét egyenletesen elosztom rajta, befedem 3 lap sajttal, majd egy újab réteg kifli jön, a maradék mártás, a spenót másik fele és a maradék 3 lap sajt. Mehet a forró sütőbe, 20-30 perc alatt készre sül. A lényeg, hogy megbarnuljon a sajt a tetején. Hmmmm...

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4618089924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása