SPOOON 1-2-3

Lopom a fügét

2012. szeptember 18. - Bezzegh Éva

Ábrándozom egy kertről, ami tavasztől őszig folyamatosan ontja a friss gyümölcsöket. Első hírnökként május végén szamócát, a nyár folyamán meggyet, kajszit, ringlót, faepret, egrest, ribizlit, málnát, áfonyát, az ősz beköszöntével barackot, almát, körtét, diót, mandulát és fügét. Kert ugyan van, de óriás munkát jelentene az átalakítása, annak pedig lusta vagyok egyben nekifutni. Első lépésként kajszit és málnát ültettünk, előbbi jövőre talán végre hoz termést, a málnát lelegelik a kutyák, egyelőre félsiker.

A fáról, bokorról gyümölcsöt szüretelni összehasonlíthatatlan érzés a piacon vásárláshoz képest. Az ember érzi, hogy a természet része, és ugyan nem biztos, hogy a legfinomabb terméshez jutunk, de az érzés, hogy ez nekünk termett, kárpótol. Kis csavarral ugyanezt érzem, mikor lopom a gyümölcsöt.

Na nem a kofáktól. Az utcánkban az egyik kerítésen kívülre nyújtja ágait egy elvadult fügefa. Inkább bokor. Évekig figyeltem, vajon szüretelik-e a gyümölcsét, de rendre azt láttam, hogy a kutyának nem kell, potyog a földre, még cefre se lett belőle (ugyan nem ittam még fügepálinkát, de biztos állat). Hát én leszedem. Nem mindet, mégiscsak lopok, meg hátha más is lopna; csak néhány darabot, ha épp kell. Ma például kellett.

A füge egyébként mediterrán eredetű gyümölcs, de már az ókorban sok helyre betelepítették, nálunk is megterem. Húsos, édes termése valójában sok kis termés együtt. Gyerekkoromban csak aszalt változatban találkoztam vele, pedig a népmesékben gyakran előfordul, tehát régóta jelen kell lennie. A népi gyógyászat gyomorpanaszok, cukorbetegség kezelésére, hashajtóként, gyulladáscsökkentőként ajánlja. Én a remek íze miatt bátorítok mindenkit, hogy tegyen vele próbát.

KÉKSAJTOS RISONI FÜGÉVEL ÉS DIÓVAL

kell hozzá

fejenként 8 dkg risoni (rizsszemtészta), de biztosan jó tagliatellével is (12 dkg-t számolj fejenként)

3-4 érett füge

2-3 dkg dió

2-3 dkg kéksajt

1 dl tejszín

A tésztát főzd meg bő, sós vízben. Ezalatt a tejszínben főzd pár percig az aprított diót, morzsold bele a kéksajtot, majd a felszeletelt fügét - és már le is húzhatod a tűzről, a gyümölcsnek pár másodperc hőkezelés elég. Borsozd (sózni a sajt miatt nem kell), keverd hozzá a tésztát.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1418089914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása