SPOOON 1-2-3

Görögdinnye-paradicsom: harmadik felvonás

2012. augusztus 08. - Bezzegh Éva

Consommmé. Francia szó, konyhai értelemben víztiszta, átlátszó, húsból/halból/zöldségből készült erőlevest takar. Alapvetően azt gondolnánk, ez minden háztartásban jelen van, ha más nem, leveskocka formájában, azonban az igazság az, hogy egy ilyen fajta, szaknyelven "derített", ízgazdag levescsodát csak kevés helyen tesznek elénk, hisz időigényes és macerás az előállítása. Az igazi consommét egy fehérjekeverékkel (hús- és tojásalapú) tisztítják hosszdalmas főzés során, hogy a végeredmény egy egyszerű, de nagyszerű ízbomba legyen.

Nos, a lenti receptben pont csak a főzés része marad el a műveletnek - az ízrobbanás megvan. Amiért a consommé nevet illőnek gondolom rá, az az áttetsző volta, amit kellő türelemmel végeredményként kapok. Kellő türelemmel...

DINNYE CONSOMMÉ

hozzávalók 

ld. a dinnye gazpachonál

díszítéshez ehető virágok

Az elkészítési mód a dinnye gazpachoéval megegyezik, a turmixolásig. Ezt követően a hamisabb verzióhoz egy sűrű szűrőn átszűröm a levest, majd kellő türelemmel- ami nekem most nem volt, a képről is látszik - hűtőben érlelve kivárom, hogy leülepedjen, és óvatosan tányérokba töltöm, ehető virágokkal díszítem. Egy, az eredeti consomméra inkább hasonlító változat eléréséhez egy muszlinkendőbe töltöm a levest, azt egy edény fölé kötözöm, és egy nap alatt hagyom lecsöpögni. Gyönyörű lesz...

Nem tudom, a Mák bisztró, ahol egy ehhez nagyon hasonló fogást ettem nemrég (mindhárom mostanában bejegyzett paradicsom-dinnye fogáshoz az iheletet az adta), hogy készítette, mindenesetre ez a saját változat nekem/nekünk bevált.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4218089886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása