Nemrég múltam el harminc. Már tudom, nem csupán üres lózung, hogy nagyot fordul az ember élete, ha eléri ezt a kort; ekkorra kikristályosodik, hogy mi fontos és mi nem. A gyerekkori traumákat már feldolgoztuk, képesek vagyunk a saját útunkat járni, azt tenni, amit szeretnénk. Még az ízlésünk is megváltozik; én régen rajongtam a giccsért. Szerettem a túldíszítettet, a színeset, a mintásat, a batikoltat, még a csillogót is – ez mára sokat finomodott. A „túldíszítés” azonban egy fronton megmaradt: a konyhában. Rajongok az indiai ételekért, az ételenként akár húsz-harminc fűszer ízrobbanása számomra nem befogadhatatlan kavalkád, hanem érzékeny egyensúly.
Az alábbi recept gyors ismerkedésre ad lehetőséget az indiai ízekkel: tégy egy próbát, a rajongója leszel.
MASCARPONEKRÉM INDIAI IHLETÉSŰ NEKTARINTOPPINGGAL
kell hozzá
a krémhez:
egy nagy doboz mascarpone
egy evőkanál nyírfacukor
egy lime reszelt héja
ropogós zabkeksz
egy kis csokor menta
a toppinghoz:
5-6 nektarin vagy őszibarack
egy kis darabka friss chili
egy teáskanál garam masala (kész fűszerkeverék, minden delikát- vagy fűszerboltban kapható)
egy kis csokor korianderzöld
3 dkg vaj
egy evőkanál nádcukor
A nektarint hámozd meg, majd vagdosd kockákra. Serpenyőben olvaszd fel a vajat, keverd el benne a cukrot, majd párold meg rajta a nektarint egy kis csilivel és a garam masalával. Ha tudod, csak rázogasd, mert ha kevergeted, összetörik a gyümölcs. Ha elkészült, óvatosan keverd hozzá az aprított korianderzöldet.
A mascarponét keverd habosra a lime héjával, a kekszet pedig aprítsd morzsává a mentával.
A pohár aljára szórd a morzsát, kanalazd rá a mascarponét, majd halmozd a tetejére a nektarint.
Ádám