SPOOON 1-2-3

Olasz-magyar fúzió

2012. június 07. - Bezzegh Éva

A fúziós konyha csak mint kifejezés új: a különböző kultúrák találkozása esetén az étkezési szokások, alapanyagok is utat találtak a párbeszédben. Az indiai konyha Goa területére jellemző ételeiben a portugál gyarmatosítók öröksége fedezhető fel (a vindaloo nevű csípős ragu a vinha d'alhosból rövidült, ami portugál nyelven annyit tesz: bor és fokhagyma); a New Orleans-i gasztronómia a francia és a kreol konyha szerelemgyereke; a helyi fűszerekkel és alapanyagokkal operáló klaszikus orosz kulináriára szintén a francia haute cuisine gyakorolt jelentős hatást; a (XIX. századi) magyar konyhát az erdélyi, francia, tót, sváb és zsidó gasztrokultúra termékenyítette meg. Példa akad számtalan.

A fúziós konyha néhány évtizede tudatos underground hullámként kelt életre, de mára kinőtte magát: nem csupán egy irányzat, hanem maga a mainstream gasztronómia. A séfek jelentős része előszeretettel kalandozik a világ konyháinak útvesztőjében; az inspirációt az alapanyag tekintetében az egyik, a fűszerezés és forma esetében meg esetleg egy második vagy harmadik kulináris közeg nyújtja. A határok elmosódnak, a kreativitás határa végtelen. A chilis-ötfűszeres mangóchutney kacsapecsenyével, káposztás rétessel és burgonyapürével egy tányéron ünnepli, hogy minden ember és kultúra jóbarát. Szép utópia.

Az alábbi étel a magyar és az olasz konyha házaságából született: tarhonya szolgál egy klasszikus pasta prontó alapjaként. Most virágzik a kakukkfű, öröm volt használni ehhez a recepthez.

TARHONYA KARAMELLIZÁLT HAGYMÁVAL, SZÁRÍTOTT PARADICSOMMAL ÉS FENYŐMAGGAL

kell hozzá

fejenként 10 dkg tarhonya

egy-két fej vörös- (vagy fehér)hagyma

egy marék szárított paradicsom

egy evőkanál fenyőmag

3-4 dkg vaj

egy kávéskanál (friss) kakukkfű

egy citrom leve

A felaprított hagymát lassú tűzön 15 perc alatt karamellizáld a vajon. Ezalatt főzd meg bő, sós vízben a tarhonyát. A felcsikozott paradicsomot és a fenyőmagot forgasd a hagymához, pár percig hagyd összeérni az ízeket, sózd, borsozd. Morzsold bele a kakukkfüvet, a tarhonyát, majd facsard rá a citrom levét. Parmezánt ér rá reszelni, nekem nem hiányzott.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr218089838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása