SPOOON 1-2-3

Spárga, cukkíni, paradicsom

2012. június 04. - Bezzegh Éva

Töretlenül lépdelek a vegák útján, egy-egy elkerülő ösvény beiktatása mellett. A múltkor Éva főzött nekünk dél-szláv ebédet, isteni húsételekkel, arra nem tudtam nemet mondani, de egyébként lassan teljesen kiszorul a hús az étrendemből. A húsmentes étkezés meglepően változatossá tehető, a világon semmilyen hiányérzetet nem okoz - ellentétben a tejtermékekkel vagy az édességekkel; sajtok és sütemények nélkül nem bírnám.

Az alábbi étel is rögtönzés eredménye: marokkói ízekre fájt a fogam, a fűszerezés megvolt már fejben. A hűtőben zöldspárga, cukkíni és paradicsom figyelt... hmmmm.

ZÖLDSÉGTAGINE

egy csomag zöldspárga

egy marék datolya- vagy koktélparadicsom

egy szál újhagyma

egy kis cukkíni

egy citrom leve vagy egy negyed savanyított citrom

egy kávéskanál fahéj

1-2 gerezd fokhagyma

egy evőkanál pirospaprika

egy friss chili

egy evőkanál római kömény

olívaolaj

egy csokor petrezselyemzöld

Mozsárban őröld meg a kissé megpirított római köményt a fahéjjal, paprikával, zúzott fokhagymával, és chilivel. A zöldségeket kockázd fel. Serpenyőben forrósíts olajat, hirtelen pirítsd meg rajta a spárgát és a hagymát. Húzd félre a tűzről, kanalazd a zöldségek közé a fűszerpasztát. Pár másodpercig pirítsd, hogy felszabaduljanak az ízek, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Néhány perc főzés után add hozzá a paradicsomot és cukkínit. Még egy kicsit főzd, tálalás előtt facsard bele a citrom levét (vagy adj hozzá felcsíkozott savanyított citromot), szórd meg az aprított petrezselyemmel.

Kuszkusszal vagy ropogós kenyérrel tálald.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9218089836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

murdarat 2012.06.13. 09:54:40

Hát ez gyors volt és egyszerű meg finom. :)
Thx!Egy dologban segíts:
Nem igazán ismerem a marokkói konyhát, miközben ez a római kömény-fokhagyma-chili vonal azért nem újdonság: Ezek szerint a marokkói fűszervilág ilyen szintű átfedésben van az indiai és a thai konyhával? Konkrétan mitől lesz ez marokkói?

Spooon 1...2...3! 2012.06.13. 10:19:19

Na, örülök, hogy ízlett, saját kreáció!A thai és marokkói konyha között nem sok hasonlóságot látok; a thai alapvetően rengeteg friss hozzávalóval dolgozik, a fűszerezés is a (friss!) lime-citromfű-chili vonalon mozog, szárított, porított, őrölt fűszereket kevésbé használ, így nagyon élénk, vibráló az összhatás - az arab konyhák bujaságával ellentétben. Az indiai konyhával (bár ez így sántít, mert itt óriási területen rendkívül különböző ízvilágok fordulnak elő) annyiban rokon a marokkói, hogy bátran, erősen fűszerez, ráadásul hasonló fűszerekkel dolgozik, de más hangsúllyal; mint az arab (hatású) konyhákban általában, a fahéj nagy szerephez jut, valamint kiemelt helyen szerepel a savanyított citrom, mely a marokkói konyha legjellemzőbb, semmivel sem pótolható hozzávalója (recept a blogunkon is olvasható, a "marokkói" címkére kattintva megtalálod)

murdarat 2012.06.13. 11:37:46

Valószínűleg azért keverem ide picit a thai konyhát, mert pl a curry paszták tele vannak olyan fűszerekkel, amiket én indiai ételekből ismerek, pedig thai-nak mondják őket. Engem ez kavart össze végképp. :)
El kéne mennem ezekre a helyekre 1-1 évre, és akkor biztos tisztulna a kép. :D

murdarat 2012.06.13. 11:59:09

(mármint a curry pasztát "mondják" thai-nak)
süti beállítások módosítása