Töretlenül lépdelek a vegák útján, egy-egy elkerülő ösvény beiktatása mellett. A múltkor Éva főzött nekünk dél-szláv ebédet, isteni húsételekkel, arra nem tudtam nemet mondani, de egyébként lassan teljesen kiszorul a hús az étrendemből. A húsmentes étkezés meglepően változatossá tehető, a világon semmilyen hiányérzetet nem okoz - ellentétben a tejtermékekkel vagy az édességekkel; sajtok és sütemények nélkül nem bírnám.
Az alábbi étel is rögtönzés eredménye: marokkói ízekre fájt a fogam, a fűszerezés megvolt már fejben. A hűtőben zöldspárga, cukkíni és paradicsom figyelt... hmmmm.
ZÖLDSÉGTAGINE
egy csomag zöldspárga
egy marék datolya- vagy koktélparadicsom
egy szál újhagyma
egy kis cukkíni
egy citrom leve vagy egy negyed savanyított citrom
egy kávéskanál fahéj
1-2 gerezd fokhagyma
egy evőkanál pirospaprika
egy friss chili
egy evőkanál római kömény
olívaolaj
egy csokor petrezselyemzöld
Mozsárban őröld meg a kissé megpirított római köményt a fahéjjal, paprikával, zúzott fokhagymával, és chilivel. A zöldségeket kockázd fel. Serpenyőben forrósíts olajat, hirtelen pirítsd meg rajta a spárgát és a hagymát. Húzd félre a tűzről, kanalazd a zöldségek közé a fűszerpasztát. Pár másodpercig pirítsd, hogy felszabaduljanak az ízek, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Néhány perc főzés után add hozzá a paradicsomot és cukkínit. Még egy kicsit főzd, tálalás előtt facsard bele a citrom levét (vagy adj hozzá felcsíkozott savanyított citromot), szórd meg az aprított petrezselyemmel.
Kuszkusszal vagy ropogós kenyérrel tálald.
Ádám