SPOOON 1-2-3

The Nutty Professor

2012. június 03. - Bezzegh Éva

Azaz a hibbant professzor. Angolul a 'nuts' (ejtsd: nátc) jelenti azt is, hogy diófélék, meg azt is, hogy valaki kicsit hibbant, féleszű, őrült. Az egykori nagy kedvencem, Eddie Murphy által alakított említett címszereplő elnevezése is a szórakozottságára utal. Én a lenti recept névválasztásánál részben egy kisfokú őrültségre utalok, ami a diós-mogyorós-fahéjas édes íz és a karakteresen fanyar kecskesajt társításából fakad, részben pedig az ételben fellelhető diófélék együttesét nevezem meg, mert hogy mégis mennyivel frappánsabb ez így, mint az, hogy levelestésztatekercs fahéjas diófélékkel, kecskesajttal. Az elkészítés megint nélkülözött minden nemű méricskélést: csak a megérzések vezették a kezem, így löttyintgettem ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit. A végeredmény pedig professzori... profi lett - a család véleménye szerint.

THE NUTTY PROFESSOR

hozzávalók

1 levelestészta

Egy-egy marék dió, törökmogyoró, mandula és pekándió

kb. 4ek nyírfacukor

kb. 5dkg morzsolható kecskesajt

1ek őrölt fahéj

5db szegfűbors

1 tojás

A sütőt 180 fokra állítom, a levelestészát sütőpapírostól kihengergetem egy tepsire. A magokat egy késsel durvára darabolom, egy nagy keverőtálban a nyírfacukorral, a fahéjjal és a porított szegfűborssal elkeverem, majd két maréknyi töltelék kivételével szétterírem a tésztán úgy, hogy a széleken maradjon egy-egy centi, végül egyenletesen szétmorzsolom rajta a sajtot. A sütőpapír segítségével felhengergetem, tetszés szerint megkenhetem egy lazán felvert tojással, és a maradék töltelékkel megszórom. 35-40 perc alatt készre sütöm. 

A végeredmény kicsit baklavás lesz ízvilágában, de nem annyira tömény, és hát ugye nem egy merő finomított cukor. Mi reggelire fogyasztottuk, de ez is, mint a levelestészták többsége, szolgálhat vendégvárónak egy délutáni kávé mellé, desszertként is megállja a helyét forrón egy gombóc bármilyen fagyi kíséretében vagy hidegen, de tízórai/uzsonna funkcióját is remekül betölti... ha eljut odáig.

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1318089834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása