SPOOON 1-2-3

Fából vaskarika

2012. május 29. - Bezzegh Éva

No, nem egészen, de ez az ebéd egész másnak indult. 1 friss biozöldségektől rogyadozó hűtő + 1 mostanában időjárásváltozásra érzékeny, így kialvatlan én = 0 ötlet és motiváció a konyhában. Ilyenkor nyúlok egy szelet rozskenyérért a fagyasztóba, pattintom a pirítóba, és veszem elő a zöldségpástétomot a szekrényből némi paradicsom, paprika kísretében. Aztán mégis történt valami, megjött az ihlet. Kikandikált a spárga, a cukkíni, az újhagyma abból a bizonyos hűtőből. Szembe jött kevés, a múlt hétről megmaradt parmezán... meg egy gondolatfoszlány. Már kerestem is a többi hozzávalót a készletben.

MENTÁS-CITROMOS GRILLZÖLDSÉG SALÁTA ROZSPIRÍTÓSON

hozzávalók

2 kisebb cukkíni

5-6 szál spárga

5-6 szál zsenge újhagyma

4ek olívaolaj

1ek balzsamecet

4 gerezd fokhagyma

1tk

frissen őrölt bors

friss vagy szárított zöldfűszer (borsikafű, oregánó, majoránna, kakukkfű)

5-6db szárított paradicsom

1 citrom leve, kevés reszelt héja

1 csokor menta

tálaláshoz rozspirítós, parmezánsajt, tökmagolaj, csíra

A vasserpenyőt vagy a faszenet max hőfokra beizzítom. A zöldségeket megmosom, a spárga fás szárát letöröm, a cukkínit karikákra vágom. Mindhárom zöldséget szárazon fölpakolom sülni, közben elkészítem hozzá az "utolsó kenetet". Ehhez elegyítem az olajat a balzsamecettel, a szárított fűszerekkel, a sóval, a borssal és a fokhagymával. Közben a zöldségeket megfordítom. A már megsült oldalukat megkenem az olajos páccal, majd fordítok rajtuk egyet, és ott is megkenem, ezzel együtt le is veszem a tűzről, hagyom kicsit hűlni. A szárított paradicsomokat csíkokra, a megsült spárgát és hagymát srégen 3-5 centis darabokra vágom, és az összes zöldséget egy keverőtálba teszem. A mentaleveleket durvára összevágom, a zöldségeket meghintem vele, megöntözöm a citrom levével, reszelek rá keveset a héjából, az egészet alaposan összeforgatom, és tálalhatom is. 

Ha forrón szeretném kínálni, a kenyeret akkor teszem a pirítóba, amikor a zöldségeket leveszem a tűzről. Ha hidegen teszem asztalra, akkor érdemes egy fél vagy egy teljes nappal korábban elkészítenem a salátát, hűtűben összeérlelni, és a forró pirítósra hűtőhidegen ráhalmozni. Mindkét esetben javaslom a fogást parmezánforgáccsal megkoronázni. Én kevés csírával és tökmagolajjal díszítetem a végén, de ez egyéni ízlés kérdése. Akárogy is, egy jégbe hűtött finom pohár száraz fehérbor és néhány szál gyertya fejedelmi nyári vacsorává tudja emelni ezt az egyszerű ebédnek indult fogást, másnapra csomagolva pedig kiváló tízórai/uzsonna válhat belőle.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3318089822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása