SPOOON 1-2-3

A kápia vajon miii?

2012. február 20. - Bezzegh Éva

Még mindig nem ismerem elégé a zöldségeket. Csicsóka, mángold, paszternák, és még megannyi, a régi magyar konyha újra feldedezett (vagy felfedezésre váró?) alapanyagai - amelyeket én még nem igazán használok. Minden ismerkedés revelációt eredményez: "Te, ez ilyen jó?". Ilyen jó, hát. A titok, hogy nem kell semmit péppé főzni, hadd érezzük a friss ízeket.

A kápia paprika már bekerült az étrendünkbe, de jellemző, hogy pár éve annyi ismeretem volt róla, hogy ez olyan, mint a kaliforniai paprika. Nem olyan. Ez a Balkánról származó, vastag és édes húsú zöldség (na persze ez is gyümölcs) nem volt ismeretlen Magyarországon száz évvel ezelőtt, köszönhetően az itt élő nagy számú nemzetiségi közösségnek. A kápia frissen is jó, de sütve-grillezve hozza a legjobb formáját: olajossá és szaftossá válik, eközben édes és sós, textúrájának köszönhetően pedig a húst is helyettesítheti. Már (újra) termesztik itthon is, nem kell a többszáz kilométerről szállítottal beérnünk, ráadásul hiperekben is elérhető.

GRILLEZETT KÁPIA, HALLOUMIVAL TÖLTVE

kell hozzá

fejenként 2 kápia paprika

egy csomag halloumi sajt (kb 250 g)

A paprikát mosd meg, majd egészben dobd 180-200 °C-os sütőbe, amíg szenes nem lesz a héja. Zárd zacskóba vagy egy dobozba őket - amíg kihűlnek, a saját gőzükben kicsit elválik a héj a gyümölcshústól, így könnyebb lesz megpucolni. Vágd le a csumát, kapard ki a magokat, majd húzd le a héjat. Ha ügyes vagy, egyben marad a paprika és meg tudod tölteni. A halloumit vágd akkora darabokra, hogy bele tudd tuszkolni a kápiákba anélkül, hogy szétszakadnának. Grillrácson vagy grillserpenyőben süsd kevés olívaolajon, borsozd meg, majd tálald melegen friss zöldsalátával. Laktató, mégis könnyű vacsora.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8118089740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása