Tegye fel a kezét, aki nem utálta a káposztás tésztát a menzán. Szitokszóvá süllyedt a neve, az ehetetlen, rossz étel szinonímájává vált. Ha fel kellett sorolni az öt legellenszenvesebb fogást, ez biztosan köztük volt.
Mert persze ezt is rosszul készítették. Nehéz áttörni a kellemetlen emlékek gátját és megízleltetni a családdal ezt a verziót, de ha sikerül, a reakció mindig ugyanaz: ez ILYEN jó kaja? Ilyen jó, hát. Csak jól kell csinálni.
A káposzta ízeit kiemeli az édesítés, de ez ne cukorral történjen, hanem mézzel, vagy, mint én szoktam, juharsziruppal. Só, bors, és a saját trükköm: egy gerezd fokhagyma. Állat.
Próbáljátok ki egyszer - nincs vesztenivalótok, mert filléres vacsora, ha meg nem ízlik (amit kétlek), akkor esztek hideget.
KÁPOSZTÁS CVEKEDLI
Ami kell hozzá:
kockatészta (ehhez tojásos kell, nem jó a durum), fejenként kb 12 dkg
egy kis fej káposzta (a fele is elég lenne, de úgy nem kapsz a boltban)
olívaolaj
egy nagy gerezd fokhagyma
juharszirup/méz
A káposztát csíkozd fel vékonyra, pirítsd körbe olajon, majd párold félpuhára. Sózd, borsozd, add hozzá a zúzott fokhagymát, végül locsold meg a juharsziruppal.
Mialatt párolódik a káposzta, főzd készre a tésztát. A tojásos tészta nem jó al dente, ezt puhán finom. Ha kész, forgasd össze a káposztával, egy perc múlva ehettek is.
Ádám