SPOOON 1-2-3

Mi a szösz?

2011. szeptember 26. - Bezzegh Éva

Ötéves. Ma ötéves. Ahogy én is. Anyaként. Ahogy a párom is - apaként. Ahogy a szüleim is - nagyszülőkként. ...És még mindig nehezen fogom fel, pedig lassan már itt a második is. 

Lola születése óta sok minden megváltozott. Ha mást nem is veszünk, csak az étkező asztal körüli életünket: nos, a táplálkozási, így a vásárlási szokásainkra, az alapanyag-ismeretünkre és -igényességünkre  mind, mind komoly hatással volt a jövevény.

Hogy mi a szösz a paszternák? Ha valaki 10 éve említi nekem ezt a zamatos, édeskés gyökérzöldséget, valószínű ugyanúgy felhúzom a vállam, mint a nagy többség. Ma már előszeretettel használom a konyhában párolva, főzve, sütve, bárhogy. Álljon itt az első bejegyzés abból a posztfolyamból, ami a mai napi ünnepi fingerfood-áradatról készül. Főszerepben a paszternák.

PASZTERNÁKCHIPS

Paszternák, pasztinák, bárhogy is hívjuk, az biztos, hogy gyakorlott szemnek is esetenként gondot okoz megkülönböztetni a fehérrépától. Az én trükköm az illatolás és a megfigyelés. T.i. a legárulkodóbb vele kapcsolatban az édeskés illata, a fehérrépáénál valamivel simább bőre és az, hogy a szár és a gyökér találkozásánál a fehérrépa esetében kúp formában végződik a gyökér, míg a paszternák esetében csapott.

Már az ókorban is előszeretettel fogyasztották, de a krumpli sajnos kiütötte a népszerűség nyergéből. Méltatlanul, mert magas a tápértéke, rendkívül finom és sokoldalú, nem mellesleg alacsony a kalóriatartalma (55kcal/100g). A paleolit diétám idején rengeteget használtam körítésre. Káliumban és rostokban gazdag, jótékonyan hat az emésztésre, vizelethajtó, görcsoldó, epe- és vesetisztító, gyomorpanaszok esetén hozhat enyhülést.

Hozzávalók

3 nagy paszternák

3ek olívaolaj

1ek szezámolaj

1ek almaecet

1ek durva szemű himalája

frissen őrölt bors

igény szerint cayanne bors

tálaláshoz natúr vagy szárított oreganós tejföl/joghurt

Elképesztő egyszerű a dolgom ezzel az egészséges nassal. A sütőt 165 fokra beállítom. A paszternákot meghámozom, uborkagyalun vékonyra leszeletelem, meglöttyintem az olajakkal, az ecettel, és meghintem a sóval és a borssal. Alalposan összeforgatom, és két-három, sütőpapírral ágyazott tepsin szétterítem a szeleteket úgy, hogy lehetőség szerint minél kevésbé fedjék egymást. Ezek után már csak annyi a feladatom, hogy 35-40 percre betolom a sütőbe (nekem néha cserélgetnem kellett egymás alatt-fölött a tepsiket, mert a légkeverés ellenére nem sült egyenletesen), és amikor már kellően megpirult, kiveszem hűlni. 5-10 perc elteltével beborítom egy tálba, és egy teljes napon át dugdosom a kóstolgató család elől, hogy megélje a vendégséget.

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6418089634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása