Itt a vége. Saját fényképezőgépem nem lévén Dorci kölcsöngépével vészeltem át az elmúlt néhány hónapot blogírás és privát képkészítés témájában. Most, hogy az a gép is eladásra került, végképp "képtelen" maradtam. Mintha a fél karom hiányozna. ...És ha még tudnék is jól fotózni, nem csak úgy vaktában találnék el egy-egy szerencsésebb beállítást, akkor milyen kínban lennék! A régi gépem javíttatása többe kerül, mint amennyit az ér, új gépre meg jelenleg nem tudunk elkülöníteni, úgyhogy marad a száraz betűfolyam és a képzelet ereje... Ha így is jó Neked, kedves Olvasó, ám legyen!
Ma reggel a lányom tejbegrízt kért. Nem volt kedvem a megszokott zabtej-t.k. gríz-alma-fahéj-méz kombóval operálni. Ma épp unalmasnak találtam, így egy spontán gondolat által vezérelve előkaptam a kókusztejet, a kölest, aztán egy banánt, egy körtét, kevés kókuszreszeléket, és megalkottam ezt.
KÓKUSZOS-BANÁNOS-KÖRTÉS KÖLES FAHÉJJAL ÉS MÉZZEL
hozzávalók
1 doboz (400ml) kókusztej (én továbbra is a DM-ben kapható bio kókusztejet használom)
2-3ek köles
1ek kókuszreszelék
1 banán
1 körte
1-2ek méz
fahéj
A kókusztejet egy edényben felforralom, hozzáadom a kölest, és folyamatos kevergetés mellett megfőzöm. Amikor már majdnem puha, beleteszem a kókuszreszeléket is, és azzal főzöm sűrűre, készre. Amikor már a kölesszemek puhák, leveszem a tűzről, és félreteszem hűlni. (Kb. 60 fokig kell hűtenem, hogy amikor hozzákeverem a gyümölcsöket és a mézet, azok vitamintartalma a hőtől ne illanjon el.)
Amíg a köles hűl, a banánt meghámozom, villával pépesre töröm, elkeverem a mézzel, belereszelem a körtét héjastól, és az egész gyümölcsmasszát hozzáadom a még meleg, de már nem forró kókuszos köleshez. Alaposan összeforgatom, tálakba merem, és meghintem fahéjjal.
Ha továbbgondolom a témát, a maradékot egy kivajazott formába öntöm, és betolom a sütőbe 180 fokon vagy 30-40 percre. A vitaminok nagy része oda lesz ugyan, de isteni desszert lesz belőle, amit felkockázva lehet kínálni akár melegen házi fagyival, akár hidegen.
Éva
KÓKUSZTEJKATTANÁS
Mostanában nagy rajongója lettem a kókusztejnek. A tejszínt szinte teljes mértékben leváltottam vele, sőt, esetenként a tejet is. A tegnapi reggelimhez belőle készítettem kávét: felforraltam a kókusztejet, belekevertem fél adag eszpresszót, és amikor kicsit kihűlt, megédesítettem mézzel. Mellé melegében kisült croissant-t harapdáltam, és egy frissen préselt narancslevet ittam. Mennyei volt. Egy a baj vele: 400ml kókusztejben 800kcal van... a mézzel és a croi-val együtt ezt tegnap kidobott egy bő 1000kcal-s reggelit. De nem bántam. Rendszert ugyan nem csinálok belőle, de egyszer-egyszer egy ilyen selymes kényeztetés kijár mindenkinek. Próbáljátok ki!
Éva