SPOOON 1-2-3

Kóbornyár

2011. július 20. - Bezzegh Éva

Megint esik. Megint front. Egyre inkább azt érzem, hogy értelmetlen siratni a már megszokott, három hónapon át, szinte megszakítás nélkül tartó Balatonozós nyarat: kezdek beletörődni a megváltoztathatatlanba. Idén nyáron ez van. A meleg az persze nem kímél minket, csak hogy még innkább nehezen elviselhető legyen a változékony, csapadékkal teli kombó.

Ezért hát muszáj a hűsítőkhöz nyúlni, mint a házi fagyi, a saláták, a hideg levesek, aminek a sorába beilleszteném a blogon most ezt:

HIDEG MENTÁS-JOGHURTOS UBORKAKRÉMLEVES DIÓVAL

A hideg, nyers leveseknek, ételeknek nyáron nem csupán az a nagy előnye, hogy elfogyasztásukkor hűsítenek (egyébként bármily meglepő, ezt a hatást elérhetjük egy forró levessel is, még ha a kezdő érzet ennek ellent is mond), de az elkészítésükkor sem kell állni a tűzhely melege mellett főve.

Az uborka és a menta ráadásul top frissítőknek számítanak, előbbi a magas víztartalma, utóbbi a hűsítő ízhatása miatt. Az uborkáról érdemes tudni, hogy jelentős a C-vitamin- valamint a magnézium-, kálium-, kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma. Emelett enyhíti a reumás tüneteket és segíti az emésztést, a benne lévő nagyarányú folyadék miatt erősen vízhajtó hatású. A héját az epegondokkal küzdők gyomra nem igazán bírja, de aki teheti, ne hámozza, mert egyfelől sokkal esztétikusabb a reszelt/szeletelt zöldség élénk zöld héjának a látványa a zöldség pasztell színű húsa mellett, illetve a vitamin nagy része is megmarad a növényben a héj fehasználásával. Alacsony kalóriatartalma miatt rendkívül könnyű fogások készíthetők belőle, így a fogyókúrázóknak is egy kedvelt hozzávalója.

Kevésbé ismert tény, hogy az uborka ázsiai eredetű. 3000-4000 éves, de hozzánk csak a 13. században jutott el. A tökfélék családjába tartozik, ilyen formán nem csak a töknek, hanem a dinnyének is rokona. Van nekem egy mixer barátom, aki sok egyéb felejthetetlen koktél mellett egy isteni, Avalon névre hallgató, görögdinnye ízére emlékeztető, de valójában egy csík uborkahéjat tartalmazó könnyed, vízszínű longdrinket készített egyszer nekem (ha jól emlékszem, vodkából) - nagy kedvencem lett. Mostanában látogat haza külföldről. Ha itthon lesz, megpróbálom rávenni egy közös koktélposztra... csak tudnám, ki fogja meginni helyettem az a sok finomságot. Azt hiszem, érik egy fingerfood & cocktail party a poszt kedvéért...

Ebből is látszik, hogy az uborka felhasználhatósága milyen sokoldalú. Főzni nem szerencsés, de nyersen lehet belőle leves és koktél mellett salátákat, savanyúságot (a kovászos uborkát nem lehet überelni - recept spárgára adaptálva, de itt), vendégváró falatokat, mártogatóst, egyéb fogásokat készíteni. 

hozzávalók

2 kígyóuborka

1-2 gerezd fokhagyma

1 citrom/lime leve

1 csokor friss vagy fagyasztott menta

1.5dl natúr joghurt/kefír (paleósok hagykák el!)

1tk

1/2tk méz/nyírfacukor

frissen őrölt bors

1 marék dió

2-3 marék jég

díszítésnek pár csepp olívaolaj

A hozzávalókat mind egy turmixgépbe tesszük, és alaposan összedolgozzuk. Tálalható is. Ínyencek friss chilipaprikát is dobálhatnak bele. Tálaláskor pár csepp olívaolajjal és extra darált dióval díszítem a művet.

Jó étvágyat.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1318089616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása