SPOOON 1-2-3

Piknik

2011. június 23. - Bezzegh Éva

A piknikben minden hozzávaló jó: a család/barátok/szerelem, a kirándulás élménye, a táj, a kaja... egyszóval egy összetett élmény, amit a jó társaság, jó helyszín és jó étkek megválasztásával a végtelenségig lehet fokozni. Már az 1800-as évek óta piknikezünk. (Valószínű, piknikeztünk mi korábban is, csak nem adtunk nevet a gyereknek.) Ha már gasztro blog, hát vegyük végig, milyen ételekkel vonulhatunk ki a szabadba: piknikezhetünk al fresco, azaz előre elkészített egyszerű hideg élelemmel (pl. mártogatósok, hideg krémlevesek, előre megsütött lepények, saláták, stb.), piknikezhetünk tűz mellett, ahol grill ételekkel tehetjük emlékezetesebbé az eseményt, de kerekíthetünk egy kitelepített lakomát is az alkalomból fenkölt fogásokkal, amiket szintén előre elkészíthetünk otthon (mint pl. terrine, torta, egyben sült húsok, különleges saláták, bólé, stb.). A piknikétkek akármelyik fajtáját is választjuk, a könnyen mozgatható, praktikus desszertnek mindenhol helye van.

Ez a mostani recept egy, már többször, több formában megalkotott darab. Eredetijére a kedvenc Picnics elnevezésű könyvemben leltem, ami Louise Pickford keze nyomán született.

DIÓS-ŐSZIBARACKOS PUFI KOCKÁK KELETIES BEÜTÉSSEL

hozzávalók

2 leveles tészta

75g nem sós vaj

50g dió/pekándió

40g méz

1tk őrölt fahéj

1tk garam masala (elhagyható, helyette akkor még egy fél tk fahéj)

8 kicsi vagy 4 nagy őszibarack

1 tojás

1tk (zab)tej

kevés barna nádcukor

Mindkét levelestésztát kiterítem, 12cm-es kockákra vágom. Az egyik leveletészta kockáiba egy pohár/forma segítségével lyukakat szaggatok.

A diót, vajat, mézet és a fűszereket robotgépben krémesre összedolgozom, és a "teli" kockák közzepére kör alakban kenek belőle. A barackokat megmosom, kimagozom, és vékony szeletekre vágom, majd tetszés szerint (legyezőben, pálmában, körben, vagy ahogy szeretném) elrendezem a fűszeres diókrémen. A tészták üresen maradt széleit kicsit megvizezem, és egyenként ráborítom a lyukas tésztákat a kockákra, a széleit jól összenyomom. A sütőt beizzízom 220 fokra. Amíg bemelegszik, a barackos kockákat beteszem dermedni a hűtőbe. Amikor a sütő már meleg, a sütiket kiveszem a hűtőből, a tejjel felvert tojással megkenem őket, meghintem egyenként egy csipet barnacukorral, és 12-15 percre betolom őket sülni egy sütőpapírral bélelt tepsin.

Én most reggel sütöttem, remélve, hogy délutánra meg tudom vele örvendeztetni a családot, de reggeli gyanánt/után eltűnt egy szálig.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9518089610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

murdarat 2011.06.30. 07:56:57

...ja ide meg elfelejtettem írni, hogy ez is jó cucc! Vasárnap délutáni falatozáshoz készültek, de hétfőn még tökéletes reggeliként szolgált az utolsó példány. :)

Éva_spooon 2011.07.05. 20:43:48

Nnnna, ezt mi is pont így csináltuk. Három nap egymás után. :D
süti beállítások módosítása