A Párom szokott azzal élcelődni, hogy amikor én megyek vásárolni, a pénztárnál kizöldül a futószalag... meg hogy a hűtőnk egy botanikus kert, és ha egy földi halandó hozzá akar férni egy mezei falathoz (mezei? nem biztos, hogy ez itt pont találó arra, amit ő keres :D), akkor egy bozótvágóval kell átverekednie magát a zöldeken. Nos, nem tagadom, szeretem a frisset, a ropogósat, a napérleltet enni és etetni is egyfelől az ízek, másfelől a színek, harmadrészt a jótékony hatásuk miatt.
A nyár abból a szempontból kedvez az egészségnek és a kilóknak is, hogy a melegben az ember kevésbé kívánja a nehéz fogásokat, és ösztönösen nyúl a könnyed zöldfélék és gyümölcsök után, amiből ilyenkor aztán van bőven. ...És hogy a bodzaposztokba végképp belefulladjunk, hát álljon itt egy bodzavinaigrette recept, amivel a bodza virágának leéréséig bármilyen zöldsalátát vagy akár gyümölcssalátát megbolondíthatunk.
BODZAVINAIGRETTE
hozzávalók
1.5dl olívaolaj
0.5dl bodzaszörp (ld. korábbi bejegyzés)
2ek fehérborecet
1kk dijoni mustár
1 marék citromfűlevél (elhegyható) apróra vágva
csipet só
frissen őrölt bors
Az öntet hozzávalóit egy habverővel homogénre keverem, és azonnal locsolhatom is a salátára. Ha kedvem tartja, néhány apró bodzavirággal is meghinthetem a salátámat egyéb ehető virágok mellett.
Ebben a dresszingben az a jó, hogy pácként is felfogható: pl. csirkét vagy karajt marinálhatok benne, amit aztán grillre teszeek, pár perc alatt készre sütök, és egy laza salátával valamint egy gyöngyöző hideg pohár fehérborral lekísérek.
Csak egyeszerűen, elegánsan, egészségesen!
Éva