SPOOON 1-2-3

Nosztalgia

2011. június 01. - Bezzegh Éva

Hosszú éveken át töltöttük az év legforróbb hónapjait az első meleg napsugártól az utolsóig a déli part "fővárosában", Siófokon. A legemlékezetesebb itthoni nyaram megboldogult lánykoromból a 2001-es volt, amikor a csajgalerivel - akik közül azóta mindenki családossá lett - és Nabbával (az én drága örökifjú nagybátyámmal), heten hat autóval lódultunk neki menetrendszerűen minden péntek délután, hogy a szokásos köreinket hétvégéről hétvégére leróva a maximumot hozzuk ki a pihenőnapokból ott és akkor. Mert 25 évesen csak az számított - Carpe Diem. Nagykanállal! (Persze, ilyenkor ez minden volt, csak pihenés nem... kipihenése a hosszúra sikerült estéknek napközben legfeljebb.) Serenia, Móló, Shooters, Renegade, hajnali Diner... őrült iramban! Istenem, de jó is volt...

Aztán maradt még egy jó darabig Siófok a bázis, hisz Életem Párja is ott horgonyzott a barátaival, úgyhogy néhány évvel ezelőttig a nyári táborhely nem változott. A kilengések amplitúdói csökkentek ugyan, de az igény a kikapcsolódásra megmaradt. A gyermek születésével a féktelen, asztalon táncolós partik többé-kevésbé konszolidált vacsorákká és baráti vízen borozgatásokká változtak (...ami "kevésbé" a fenti határozóban azt jelenti, hogy azért nem sikerült mindig "józan" keretek között tartani a megmozdulásokat). A vacsorák kedvelt helyszíne pedig a Mala Garden lett, ahol továbbra is a minket nyárról nyárra már bő 10 éve hűségesen etető-itató felszolgálókedvencünk, Dodi gondoskodott rólunk. Az ő ajánlására kóstoltam meg 4 éve az akkori menüben szereplő hideg zöldtealevest túrógombóccal. Nem bántam meg. Azt viszont igen, hogy nem kérdeztem meg, hogy készült. Mindenesetre most annak ihletésére legyártottam egy saját receptet kútfőből a szezonnak megfelelően.

HIDEG ZÖLDTEÁS BODZALEVES MENTÁS-KÓKUSZOS TÚRÓGOMBÓCCAL

hozzávalók

a leveshez

10 bodzavirág

1l víz

2 kaffir lime levél (elhagyható)

1ek jó minőségű zöldtea

3-4ek méz

1 lime leve

400g kókusztej

a gombócokhoz

250g krémtúró

3 tojás

csipet

1ek méz

1 marék friss mentalevél

3ek finomra őrölt zabpehely (babáknak való Holle bioboltokból vagy Kölln Flocken - pl. a Sparból)

10dkg kókuszreszelék

díszítéshez limehéj

A leves elkészítése annál fogva, hogy jégbe hűtve a legízletesebb, nem gyors, de bonyolultnak sem mondanám. Inkább csak idő kell hozzá, ami nem munkával telik. Lássuk!

A bodzavirágokat alaposan megmosom, és a vízzel illetve a lime levéllel fölteszem 20 percre főni. A 20 perc elteltével elzárom a gázt, kiveszem a virágokat a vízből (ezekre már nem lesz szükség), és egy nagyobb teatojásban az előzetesen leforrázott zöldtealeveleket belelógatom a bodzafőzetbe 10 percre. (Azért célszerű először leforrázni a zöldteát, hogy elvegye a kesernyés ízét, és az áztatásnál már csak a tiszta aromája maradjon - inni is így érdemes.) 10 perc után a teát kiveszem, az alaplevet leszűröm, hagyom kihűlni, majd ezt követően lefedve mehet a frigóba. (A mézzel, lime-mal és kókusztejjel majd csak tálaláskor ízesítek - melegen nyilván nem, mert a méz és a lime értékes vitaminanyagai elvesznek, de nem csak akkor, hanem az állásban is. A kókusztejet is majd csak közveteln fogyasztáskor keverem bele, különben kiül a zsírja a hűtés során, ami nem valami szép látvány. Ld. a húslevesek a frigóból kivéve.)

A túrógombócokhoz felteszek vizet forrni. A mentát nagyon picire fölaprítom, és a kókuszreszelék kivételével elkeverem a gombócok többi hozzávalójával (mondjuk ha belegondolok, akár a kókuszreszeléket is használhatom sűrítésnek a zab helyett). Nedves kézzel kétcentis golyóbisokat formálok, és pár percre a lobogó vízbe dobom őket. Ha feljönnek a víz felszínére, kivehetem a gombócokat. Egy lapos tányéron hagyom kihűlni mind, majd lecsöpögtetem, és egy keverőtálban tömegesen beleforgatom őket a kókuszreszelékbe. (Ezen a ponton a gyerekem felfalta a készlet negyedét.) Ez is mehet a hűtőbe dobozban.

Tálalni mindenképpen akkor érdemes, ha a leves alaposan lehűlt. Közvetlen fogyasztás előtt ízesítem a fennmaradó hozzávalókkal: feloldom benne a mézet, belefacsarom a lime levét, és egy habverő segítségével elkeverem a kókusztejjel. Ezután tányérokba merem, mindegyikbe ejtek 3-4 túrógombóot, és a tetejükre lime-héjat reszelek.

Az asztalnál szinte mindenki kétszer szedett.

Éva

Ui.: Bosi barátunkat áthívtuk vacsorázni, aki a leves hallatán azt mondta, hogy ha ezt egy étteremben ebben a formában kérné, tuti egy lázmérőt hoznának neki a fogás helyett. A kóstolás, majd kétszer szedés után viszont úgy folytatta, ha olvasná a Spooon fb-oldalát, lájkolná a posztot. Nehézízlésű Gabibarátnőm a fenti levest, egy fűszeres kefírben pácolt, egyben sült csirkét fóliás rozmaringos újkrumplival (jön! jön! jön!) és a bazsalikomos bodzasorbet-t eperrel tartalmazó menüsorra pedig úgy reagált a vonal végén, hogy ezt még ő is végigenné. Aki Gabót ismeri, azt tudja, hogy ez mekkora szó. Na, ezért van az, hogy ha valamit, hát ezt feltétlen bóknak veszem!

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3018089590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása