SPOOON 1-2-3

Kettős hatás

2011. május 12. - Bezzegh Éva

26 fok. Na, végre. A múlt heti fagyok nagyon nem jöttek jól: a most érő gyümölcsök-zöldségek egy jó része (1/7-e) bánta a gazdákkal együtt, ezért lesz, amiből kevesebb lesz, ami értelemszerűen az árakat is feljebb tolja - ezt meg mi fogjuk bánni. Ez a rossz hír. A jó viszont, hogy a nyár feltartóztathatatlanul jön, és vele együtt zúdul ránk a friss mindenből. 

Én óriási rajongója vagyok a nyerskosztnak, mint például a zöldség- illetve gyümölcssalátáknak, sushinak, klasszikusan a hús-, hal-, kreatívan a zöldség- és gyümölcscarpaccioknak, ugyanígy a hús- és hal- vagy akár zöldség- vagy gyümölcstatároknak, szárított sonkáknak (ez utóbbiakból a nyers fehérjét tartalmazó dolgokról sajnos most egy ideig le kell mondjak), vagy akár a főzés nélkül készíthető desszerteknek (pl. a villám müzlik, az ebből készülő joghurtos gyümölcsfagyik vagy gyors piknik desszertek), ezért nyilvánvaló, hogy a frissen préselt leveket, vagy azok kombinációját - idegenül szólva smoothies (ejtsd nagyjából: szmúdíz - egy erősen pösze, már-már d-nek hangzó z-vel a közepén) minden formáját is előszeretettel fogyasztom. Ez a rajongás az oka annak, hogy nálam amióta csak van saját konyhám, alapfelszerelés egy jó minőségű gyümölcscentrifuga, egy citrusprés és egy turmixgép. Ezen italoknak nagy előnye, hogy jól lehűtött gyümölcsből készítve hihetetlen frissítő tud lenni, nem mellesleg tele van vitaminnal, és bár jellemzően nem igazán kalóriadús, mégis a nyári melegben akár egy teljesértékű étkezésként is megállja a helyét... no, meg persze, gyerekbarát. Hátránya viszont, hogy tárolás útján elveszíti a vitamintartalmát, még ha az íze meg is marad, tehát célszerű egyszerre csak annyit készíteni, amennyit azonnal el is tudunk fogyasztani. Ami hátránya még az a jelentős gyümölcsrostveszteség a préselés után visszamaradó "törmelék" formájában. Ha idő híján vagyok, attól sajgó szívvel megválok, de ha van egy extra 20 percem, akkor a szemétnek szánt maradékot is felhasználom. Álljon itt ennek példázataként két recept egy azon hozzávalókból.

PIKÁNS GYÖMBÉRES-GRÁNÁTALMÁS ALMA-REBARBARA SMOOTHIE

hozzávalók

0.5kg rebarbara

1.5kg alma

5dkg friss gyömbér (ha gyerekeket is megkínálunk belőle, akkor fele ennyi gyömbért használjunk, vagy hagyjuk el teljesen, hogy ne csípjen a végeredmény)

1 gránátalma

(1ek méz/nyírfacukor ízlés szerint)

kínálás előtt díszítésnek szárított virágszirmot szórok a poharak tetejére

Előkészítem a gyümölcsöket: a gyömbért meghámozom, a gránátalmát, a rebarbarát és az almát alaposan megmosom, utóbbit félbevágom, kimagozom (amit egyébként nem szoktam tenni - elvégzi azt a centrifuga -, de most fel szeretném használni a maradékot is a gyümölcsből). Először a rebarbara levét préselem ki, a maradékát kikaparom a centrifuga hulladékgyűjtőjéből, és félreteszem - ebből fagyi készül. Ezt követően az almát és a gyömbért is átküldöm a rendszeren. A centirfugát félretolom, előveszem a citrusprést, és a félbevágott gránátalma levét kipréselem vele. (Miután ezt megtettem, én még a magokat össze szoktam egy labdába gyúrni, és kézzel az utolsó cseppig kinyomkodom a maradék levet.) A gránátalma levét hozzákeverem a többihez. Mivel a rebarbara alapból nagyon savanyú, aki igényli, a végeredményt édesítheti egy nagy kanál mézzel. Végül talpas poharakban kínálom az italt egy keverő és kevés szárított virágszirom kíséretében. Ennyi gyümölcsből kb. 1.25l smoothie készíthető el, tehát 4-6 főre elegendő.

...és innentől nem paleo.

GYÖMBÉRES-ALMÁS RÉTES MANDULÁVAL ÉS RÓZSASZIRMOS REBARBARAFAGYIVAL

hozzávalók

a fagyihoz

a kifacsart rebarbara maradéka

2dl natúr joghurt

4ek méz

3ek szárított rózsaszirom- és gyümölcskeverék (Culinarisból: van benne hibiszkusz, csipkebogyó, alma, rózsa, fahéj - elhagyható)

a réteshez

a kifacsart alma és gyömbér maradéka (kb. 35dkg)

1/2 lime leve

10dkg natúr mandula

2ek méz

réteslapok (én a biopiacon veszem a Naturgold teljeskiőrlésű, adalékmentes termékét, de a Tanne is oké)

olvasztott vaj

A fagyihoz a rebarbara maradékát, a joghurtot és a mézet egy robotgépben összepürésítem. Mivel a rebarbara héjának a rostjain nincs az a HT penge, ami fogna, az így elkészült masszát egy szűrön átpréselem, a fönnmaradó rebarbarát kézzel alaposan kinyomkodom. A leszűrt rebarbarás joghurtot egy műanyag dobozba teszem, és beirányítom a fagyasztóba egy röpke 3 órára. Fél óránként majd megkevergetem, hogy összetördeljem a benne képződő jégkristályokat, és így krémes maradhasson a vizes alapja ellenére, illetve az utolsó fél órában óvatosan beledolgozom a szárított szirmokat.

A réteshez a gyömbéres almakeveréket a tartályból egy tálba kaparom, a nagyobb héjdarabokat, ha vannak, kidobálom, a lime levét ráfacsarom, és alaposan összeforgatom vele. A mandulát egy robotgépben ledarálom, és a mézzel együtt hozzádolgozom a keverékhez. Ezek után már csak annyi dolgom van, hogy betöltöm a réteslapot, de előtte még bedurrantom a sütőt 190 fokra. Egy munkafelületre kiterítek egy nedves konyharuhát, kihajtogatom rajta a réteslapot, megkenem olvasztott vajjal, majd a tölteléket egy csíkban elhelyezem rajta, végül fölhengergetem a tésztát. A rétest óvatosan átemelem egy tepsire, és az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Mielőtt nekiesnék, mint tót az anyjának, előbb megvárom, hogy kicsit kihűljön, különben a szeletelésnél szétesik.

Kínálhatom langyosan vagy felforrósítva egy gombóc fagyi kíséretében, de hidegen is megjára.

Egy kis piacozás után ugorjatok neki a hétvégén!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1718089564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása