Ha a üzlet egyszer beindul...! Szó sincs itt üzletről, persze. Mármint ami a Spooont illeti. Egyszerűen csak adott egy adag déli éhség, egy (még mindig nagy) zsák friss sóska és egy jókora dózis kísérletező kedv. Azért annyira nem szaladtam messzire a gondolatokkal, csupán egy korábbi villámreceptemet (mentás-uborkás tonhalsaláta grillezett pitába töltve) alkottam újra az itthoni alapanyagokból.
SÓSKÁS-UBORKÁS TONHALSALÁTA SZÁRÍTOTT PARADICSOMOS-ÚJHAGYMÁS SAJTKRÉMMEL PITÁBA TÖLTVE
hozzávalók
4db pita (én a biopiacon találtam csodálatos teljeskiőrlésű lisztből készült pitát, amit ha megpirítok, kívül roppan, belül lágy)
A sajtkrémhez
1 doboz natúr sajtkrém (pl. Nádudvari)
1 szál újhagyma
5db olajban áztatott szárított paradicsom
A salátához
1/2 kígyóuborka
2 szál újhagyma
1 marék retek
2 marék friss sóskalevél
1 marék friss mentalevél
1/4kg konzerv tonhal (de citromban pácolt nyers tonhallal is isteni lehet - bár ezt én most egy jó darabig nem tesztelhetem)
1/4 citrom leve
4ek olívaolaj
A sajtkrémhez a hozzávalókat robotgépben összepürésítem. A pitákat a pirítóba teszem. Amíg elkészülnek, pont összedobom a salátát.
Ehhez a kígyóuborkát, retket és újhagymát megmosom, előbbit félcentis kockákra, utóbbiakat vékony félkarikákra vágom, és együtt egy nagy keverőtálba teszem. A sóskaleveleket alaposan átöblítem, lecsöpögtetem, és centis csíkokra vágom. A tonhal levét leöntöntöm, és a húsát a sóskával együtt a zöldségekhez adom. A mentát felaprítom, és megszórom vele a salátát. Végül a citromlével és az olívaolajjal az egészet megöntözöm, és jól összeforgatom.
A megpirult roppanós pitákról egy centis csíkot levágok, a zsebet kitárom, a belső falait megkenem a sajtkrémmel, és az üregét tisztességesen megtömködöm a salátával. Ennyi. Csak tudj leállni!
Éva