Ez volt az egyik szalagcím az emlékezetes (?), csípőtekerős, nem-hallom-a-zenét-ezért-ordibálokos Tarkan-coverem után. Török élmények terén ezen kívül két hét antalyai nyaralást tudok felmutatni, de az évek óta tervezett isztambuli hétvége várat magára. Jó sztori, hogy mikor megnyertük a Hal a tortánt Janza Katóval, ez az édes nekem adta a fődíjat - ami éppen egy isztambuli út volt. Aztán mindenki ment valahová: az utazási iroda csődbe, mi meg Isztambulba nem. Na majd.
Le fogom csekkolni odakint, hogy tényleg készítik-e a gyorséttermi kedvencem: a joghurtos padlizsánt. Bóbi, kérek beszámolót, hogyan sikerült!
JOGHURTOS PADLIZSÁNSALÁTA PIRÍTOTT RIZZSEL
Kell hozzá:
egy-két padlizsán
egy pohár jó minőségű joghurt (pl. Cserpes), vagy ha nem szereted, akkor tejföl
egy nagy gerezd fokhagyma
egy dl olívaolaj
fejenként 10 dkg illatos rizs (én jázmint használtam)
egy csokor petrezselyemzöld
A padlizsánt mosd meg alaposan, vágd nagyobb kockákra (a héját rajtahagyom, de Te levághatod). Áztasd hideg, sós vízbe.
Forrósíts egy-két evőkanál olajat, a rizs egy tizedét folyamatos kevergetés mellett pirítsd rajta barnára. Ne égjen oda, de kapjon egy kis pörkölt színt. Öntsd hozzá a maradék rizst, pár másodpercig pirítsd, majd önts hozzá kétszeres mennyiségű (10 dkg-onként 2 dl) hideg vizet. Forrald, amíg a víz és a rizs szintje összeér, ekkor húzd le a tűzről, fedd le, és hagyd puhulni a rizst legalább negyed órát. Ezalatt készítsd el a padlizsánt.
Melegíts (ne túl forróra) egy dl olívaolajat, kis adagokban süsd puhára padlizsánkockákat. Rengeteg olajat képes felszívni, Te döntöd el, mennyit öntesz hozzá. A kész török paradicsomot (milyen jól passzol ide a padlizsán régies neve, nem?) zúzott fokhagymával forgasd össze. Keverd hozzá a johurtot és az aprított petrezselymet.
Ádám
Annyit változtattam a metóduson, hogy a zúzott fokhagymát csak a megpirított, még meleg padlizsánhoz keverem, sütés közben nem dok hozzá. Így lesz a legfinomabb.