SPOOON 1-2-3

Korlátoltság - kreativitás

2011. február 07. - Bezzegh Éva

Látszólag ez a két kifejezés ellentmond egymásnak, pedig a kreativitás legkomolyabb táptalaját pont a korlátok jelentik. Gondoljunk csak bele, micsoda találékonyságról tesz tanubizonyságot az ember, ha gátakkal, tilalmakkal szembesül, akár az adózás kiskapuinak keresését, vagy csak a múlt századbéli amerikai alkoholtilalom megkerülésének módjait és sikerességét vesszük.

A tél nem igazán bővelkedik friss helyi zöldségben, gyümölcsben, viszont ez a fajta hiány arra sarkallja az embert, hogy a hozzáférhető alapanyagokat sokkal sokoldalúbban használja fel, mint az egyébként magától értetődne.

Én ebben a szezonban őrült sütőtök- és céklarajongó lettem. (Ha kaptam volna birsalmát, az is beállt volna a sorba.) Ezek a zöldségek facsarhatók frissen dzsúsznak, reszelhetők salátához, kenyérfeltétnek krémsajtba keverve, fűszeres pástétomként elkészítve fogyaszthatók, párolhatók, pürésíthetők, grillezhetők vagy épp fóliában süthetők sósan köretnek, főzhetők sajátos íztársításokkal krémlevesnek, értelmezhetők párolva is salátalapanyagként, újabb irányzatok felfogása szerint kreálhatunk belőlük mártást, mousse-t, sorbet-t, parfét, vagy édességképpen pitében, tortában, rétesben, muffinban, stb. is felhasználhatjuk, de ételszínezéknek is remek (ld. Segal gyömbéres fehércsokifagyiját céklás habcsókkal). Hihetetlen változatos zöldségek, és ráadásul őrülten egészségesek!

Most maradjunk csak a céklánál - sütőtököt már alaposan körbejártuk idén! A magyarok, ha azt mondják, céklát esznek, egyetlen egy dolgora, az eltett, tormával ízesített savanyúra gondolnak, de a céklában ennél sokkal több van! A világon leghírsebb céklaétel az oroszoké, és borscs néven ismeretes. A lányom babaként élt-halt érte. Rég nem csináltam, de a szezonban még fogom - több változatát is, amit majd itt közzé is teszek egy-két céklasaláta, céklás smoothie, és saját ihletésű céklás édesség receptje mellett.

A lenti recept egy köretnek szánt céklakülönlegesség, ami a már sokat emlegetett Josceline Dimbleby tollából származó kedvenc Practially Vegetarian Cookbook című könyvemből származik. 

KÖMÉNYES-CHILIS CÉKLATORTA AKÁR GRILLEZETT KECSKE-CAMEMBERT MELLÉ

A cékláról a receptleírás előtt érdemes külön még néhány szót szólni.

Tudtad-e, Kedves Olvasó, hogy a cékla már több mint öt évezrede része a táplálkozásunknak? Ásványi anyagokban (kálium, kálcium, magnézium, folsav, nátrium, foszfor), vitaminokban (C, B) az egyik leggazdagabb zöldség, és kiváló antioxidánsforrás. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szív és érrendszeri problémákat, gátolja a réksejtek szaporodását, segíti a sav-bázis egynsúlyt és a máj anyagcseréjét, frissen préselve és fogyasztva csökkenti a magas vérnyomást.

A céklának nem csupán a gumója, de a levele is ehető nyersen és párolva (spenóthoz hasonlóan elkészítve) egyaránt. A méregzöld levélben futó sötét pink erek csodaszép színessé varázsolnak egy zöldsalátát. 

Valentin-nap közeledtével különösen ajánlott megfontolni, hogy célkából készítsünk valami finomat, mert nem csupán az a tulajdonsága használható remekül az alkalomból, hogy szinte bármilyen ételt vörösre festhetünk vele, de egy legenda szerint az egyazon célkából fogyasztó nő és férfi menthetetlenül egymásba szerelmesedik. Hajrá ifjak és kevésbé fiatalok!

hozzávalók

1kg kis gumójú cékla

1/4 kocka vaj (3dkg)

, frissen őrölt bors

a tésztához

3/4 kocka vaj (9dkg)

1.5 csésze (3.5dl) teljeskiőrlésű liszt

15dkg natúr krémsajt

1-3 csipet őrölt chilipaprika (én cayanne borssal készítettem) - ha gyerek is eszik belőle, kihagyható

2tk sütőpor

2tk egész kömény

Egy párolóedényben fölteszek vizet forrni. A céklákat megmosom, krumplihámozóval megpucolom, és egészben a párolórácsra teszem. Fedő alatt negyed óráig, de legalább is puhulásig párolom, közben összegyúrom a tésztát.

Ehhez egy robotgépbe beleteszem az összes hozzávalót: a vajat felkockázva, a lisztet, a sajtkrémet és a fűszereket. Két perc alatt nagy fokozaton összedolgozom, majd kézzel még gyúrok rajta egyet, végül fóliába csomagolva 20 perce hűtőbe teszem.

A sütőt 195 fokra állítom. Amikor a cékla megpuhult, vékonyan felszeletelem, félreteszem. Egy kb. 20 centi átmérőjű tortaformát kikenek a maradék vajjal, sóval, borssal körbeszórom, majd a céklaszeleteket lerétegzem. A tésztát a hűtőből előveszem, a forma méreténél egy-két centivel nagyobbra nyújtom, és a céklát beborítom vele. A széleknél kicsit benyomkodom, hogy legyen pereme a torának. Végül két kisebb lyukat fúrok a tésztán, ahol majd a sütés közben keletkező gőzök el tudnak távozni.

A tortát 30 percre betolom a sütőbe. Amikor megsült, tálalom köretként vagy magában, forrón vagy hidegen, ahogy jól esik.

Én egy-egy kecskecamembert-t grilleztem hozzá vasserpenyőben, és a torta mellé snidlinges joghurtot kínáltam.

Egy fini vörösborral Valentin napra egynek nem rossz.

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3918089514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása