SPOOON 1-2-3

A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

2011. január 26. - Bezzegh Éva

Dr. John Gray nagysikerű könyve végtelen szellemesen, szokatlan köntösbe bújtatva, új megközelítésből tárgyalja az örök férfi-női ellentétet, és arra vonatkozóan szolgál útmutatásokkal, hogy hogyan értelmezzük egymást a nemünkből fakadó  különbözőségeink és eltérő világértelmezésünk, gondolkodásmódunk, kommunikációnk dacára. Erre a könyvre épült egy társasjáték is, amire a kedvenc békéscsabai second-hand üzletemben leltem rá pár éve. A kincsvadászat élményét fokozta a tény, hogy kemény 400 magyar forintért jutottam hozzá a ráadásul nyelvgyakorlásnak sem utolsó, angol nyelvű játékhoz.

A tegnapi vendégség záró akkordjaként 3-3 fős női-férfi csapatra osztva próbáltuk kitalálni egymás gondolatait a húzott kártyákon szereplő kérdésre adható mindenkor 3 válasz közül. A kérdések helyes értelmezése is sokszor már diskurzust indított köztünk, de a válaszok kivesézése és a válaszadó szepontjainak megismerése - már amikor hagyta - óriási móka volt. Hatalmasakat röhögtünk, nagyon jó kis este volt.

A menü részeként pedig francia hagymalevest, hamis qiuche lorainne-t avocadomártással készült zölsalátával, fondüt mindenféle mártogatnivalóval, mint zellerszár, körte, alma, kenyér és füge és a végén egy saját ihletésű desszertet tálaltam fel.

ÖTFŰSZERES-MASCARPONÉS GESZTENYEKÚP KÓKUSZTEJES CSOKIBEVONATTAL ÉS CSERESZNYEPÁLINKÁBA ÁZTATOTT ASZALT VADCSERESZNYÉVEL

hozzávalók

25dkg sült vagy főtt gesztenye (én frissen sütöttem, de kevesebb macera a Marroni fagyasztott natúr egész főtt gesztenyéjét használni)

25dkg mascarpone

2ek ötfűszerkeverék (ha nincs, akkor külön teszem bele az őrölt csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget, édesköménymagot és szecsuáni borsot)

3ek méz

a bevonathoz

10dkg 70% kakaótartalmú csoki

1/2dl kókusztej

5dkg vaj

3ek víz

3ek méz

1ek vaníliaesszencia

körítésnek egy marék aszalt feketecseresznye 1dl vadcseresznyepálinka

Ha teljesen megőrültem, akkor előző este egy kb. 40dkg gesztenyét bevagdosok, és beáztatok vízbe, hogy aztán másnap 140 fokon 30-40 perc alatt megsüssem, és egy órát kínlódjak a héja eltávolításával. Máskülönben a fagyasztóból kiveszem a főtt egész gesztenyéket, és csak megvárom, míg felenged. Viszont a cseresznyéket előző nap áztatom a pálinkába, és lefedve hagyom, hogy házasságra lépjenek egymással.

Egy robotgépben összedolgozom a gyesztenyemassza minden hozzávalóját, és egy tálra halmozok kúpokat belőle, majd beteszem a hűtőbe/kiteszem a teraszra.

A csokiöntethez gőz fölött egy tálban megolvasztom az összetört csokit a vízzel, majd beledolgozom a kókusztejet, a vajat és a mézet végül a vaníliaesszenciát. Ha esetleg eljön egy pont, ahol csomósodik a kókusztej hozzáadása után, nem kell aggódni, mert a méz és a vaj rendbe tesz mindent.

A gesztenyekúpokat előveszem, a csokimázzal bevonom őket, és visszahűtöm fogyasztásig.

Tálaláskor a maradék csokimázzal megdíszítem a tányért, ráhelyezem a csokis gesztenyebonbont (elég tömény ahhoz, hogy elég legyen tányéronként egy), és a pálinkás cseresznyével körítem (a gyerekek esetében természetesen ezt kihagyom). Én tegnap a kiázott feketecseresznyével bordóra színezett pálinkát is mellé kínáltam a desszertnek. Legközelebb viszont az áztatott aszalt cserkókat nem a falatok mellé teszem, hanem bele fogom dolgozni a gesztenyemasszába - ezt már eldöntöttem.

Éva

Ui.: ...És megint olyan mázlim volt a képkészítésnél - legalább a frissen elkészült desszertek fotózásnál, a tálalásnál már sajnos vakuznom kellett -, hogy pont piroslott az ég alja az eső utáni lemenő napban, mint az ominózus csokis-mézes diótortám fotózása idején.

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr218089510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása