SPOOON 1-2-3

Becsavarodtunk

2011. január 16. - Bezzegh Éva

A tésztánál nem sok kénylemesebben és változatosabban elkészíthető fogás létezik. Az időszakosan kipróbált paleolit-diéta előnyeinek megtapasztalása ugyan jelentősen visszavetett a gabonafogyasztásban, és többnyire nem is okoz gondot a kenyér/tészta/rizs mellőzése, de be kell valljam, vannak időszakok, amikor egyszerűen élek-halok értük. Most ez utóbbi priódust élem. ...A családnak meg elképzelhetetlen más időszak, tehát most jól járnak velem.

A tésztáknak minden fajtáját kedvelem. Ha volna rá időm, akkor a megboldogult nagymamámhoz hasonlóan én is minden tésztaételhez házilag gyúrnám az alapanyagot, de jobb híján maradnak a Culiban kapható friss tészták, vagy végső esetben a száraztészták. Egy kis tésztagyorstalpaló azoknak, akik számára az olasz elnevezések közül a spagettin és a macaronin túl az összes többi nem mond semmit.

A leggyakrabban használatos tészták a fussili (csavart tészta), a penne (tollhegytészta), a lasagne (tésztalap), a tagliatelle (fészektészta), a pappardelle (széles metélt), a linguine (keskeny metélt), a cannelloni (hengertészta), a farfalle (masnitészta), a rigatoni (csőtészta), a tortellini és a ravioli (háromszög és négyszög alakú töltött tészták, kvázi derelyék), a gnocchi (krumpligombóc), de ezen felül még létezik több tíz. A masnitészta kivételével én mindegyiket nagyon szeretem. Azt, hogy épp melyiket használom néhol a kedv, néhol a praktikum, esetenként a gyorsaság, máskor a megszokás vagy ép az újítási szándék határozza meg.

A jelen választásomban az a szempont volt a döntő, hogy a tésztához készülő mártás nagyon darabosnak ígérkezett, ilyenkor pedig szerencsés olyan tésztát választani, aminek a vájataiba be tud ékelődni a szósz, hogy így képezzen egységet vele.

PIKÁNS TONHALAS, KECSKESAJTOS FUSSILI SZÁRÍTOTT PARADICSOMMAL

hozzávalók

3ek olívaolaj

1 vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 egész chilipaprika (ha gyerek is eszik belőle, akkor ezt elhagyom, de legalább is ketté szedem a szószt, és a nagyobb részébe utólag keverem bele)

1 doboz paradicsomkonzerv (én a DM-ben kapható Allnatura bio konzervet használom, abból is inkább az egész, mint a darabolt paradicsomot)

2 kisebb vagy egy nagyobb doboz tonhalkonzerv

8 db aszalt paradicsom (olajban eltett)

2ek kapribogyó

2 korong krémes kecskesajt

1ek friss oregánó

1-1tk citromlé és héj

, friss bors

1/2tk méz

1/4kg száraz fussili

A tésztának felteszem a vizet forrni, forrás után sózom.

Egy serpenyőben az olajat közepes lángon felhevítem, a hagymát kockákra vágom, beleteszem az olajba, és pár perc alatt puhára dinsztelem. A fokhagymát hozzáreszelem, a chilit ollóval belevagdosom (vagy utólag adom a mártáshoz, miután a gyerek/csípőset nem kedvelő családtag vagy vendég adagját elkülönítettem), és egy percig pirítom. A hagymákat felöntöm a paradicsommal, és alaposan elkeverem. A tonhalat lecsöpögtetem, a szárított paradicsomokat vékony csíkokra vágom, a kapribogyót felaprítom, és mindhármat hozzádolgozom a szószhoz. Pár percig rotyogtatom, majd jön az ízesítés a citromlével és -héjjal, mézzel, sóval, borssal és az oregánóval. A legvégén belemorzsolom a kecskesajtot, és elkeverem a mártásban.

A tésztát pár perc alatt fogkeményre főzöm, lecsöpögtetem, és beleforgatom a szószba. Az ételt forrón tálalom minden további hozzáadása nélkül, de aki feltétlen igényli, reszelhet rá némi parmezánforgácsot.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3218089500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása