SPOOON 1-2-3

Glögg

2010. december 26. - Bezzegh Éva

A glögg szó svéd eredetű, és a fehér- illetve vörösborból készült fűszeres forró italt jelöli, ami fűszerezésének az alapját a fahéj és a szegfűszeg jelenti. A nálunk szintén népszerű, hasonló ízesítésű meleg ital nemes egyszerűséggel forralt bor néven fut. Ilyenkor télen hagyomány szinte minden országban, ahol a tél együttjár a hideggel, hogy az emberek ilyen kéz-, torok- és lélekmelegítő italokkal, ezen felül illatokkal, fényekkel, hangulatokkal veszik körbe magukat az idő zordságát, a sötétet ellensúlyozandó, ünnepi üzemmódra átállva. Nos, a mi házunk táján is szinte mindennapos a forraltborfogyasztás. Sok helyen sok finomat ittam már, és én magam is több fajtával kísérletezem - soha nem csinálom kétszer egyformára -, de ez a tegnapi a vendégeim véleménye szerint is nagyon finomra... csak kevésre sikerült. Így melegében, úgy gondolatam, közzé is adom, hogy Ti is, megkóstolhassátok, kedves Olvasók!

MÉZES-FÜGÉS FORRALT BOR (akár MANDULAPELYHEKKEL)    

 

hozzávalók

3 üveg (=bő 2l) közepesen jó minőségű vörösbor

1l víz

2 marék aszalt füge és/vagy mazsola

1 narancs

1 citrom

1 alma

2 rúd fahéj

1ek egész csillagánizs (elhagyható)

1ek egész szegfűszeg

1ek egész szegfűbors

1ek egész borókabogyó

1ek egész szerecsendióvirág (elhagyható)

1ek egész kardamom (elhagyható)

...aki akar, vadulhat még gyömbérrel, borssal, korianderrel, stb.

ízlés szerinti mennyiségű méz/pálma-/nyírfa-/nyers nádcukor

mandulapehely és mazsola/narancsszelet és fahéj a díszítéshez (a képen az utóbbi szerepel

A bort a vízzel egy edényben fölteszem melegedni. A narancsot és citromot felnégyelem, és szeletekre vágom. Az almát nyolcfelé, a fügéket ketté-, ha nagyobbak, négyfelé vágom, és a díszítésre szánt mazsola és mandula valamint a méz kivételével minden egyéb hozzávalóval együtt a borhoz adom. A teljes hóbelebancot együtt felmelegítem, de a neve ellenére nem forralom, mert zavaros lesz. Amint kész, leszűröm, és kétféleképpen kínálom: vagy a visszamaradtakból ízlés szerint teszek a bögrék aljába az almából, narancsból, mazsolából, fügéből, és felöntöm a borral (ekkor mandulapelyhet nem adok hozzá, mert a gyümölcsök egy része úgyis feljön a bor tetejére, és nagy lenne a káosz), vagy egy-két fügét és mazsolát teszek csak a poharakba, rá a bor, és megdíszítem a madulapelyhekkel. A mélzet utólag kínálom hozzá, hogy mindenki a szájízének megfelelően tudja édesíteni a saját bögréjét. Mind az ízek, mind az illatok összhatása igazi ünnepi hangulatot áraszt.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7218089486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása