SPOOON 1-2-3

Jamie és a csodalámpa...

2010. november 24. - Bezzegh Éva

...helyett "csodacsirke". Természetesen megint egy Jamie Oliver klasszikus. (Ahogy a négyéves lányom a minap mondta az egyik alap tésztára: "klasszik ütős". :D) Másfél órát szánjunk rá időben, de nettó munkánk nincs több vele, mint amennyi idő alatt a "csodalámpás" mese egy epizódja lefut, azaz legfeljebb 10 perc három részletben. Ezért hívom én csodacsirkének. Remek, olaszos ízvilág, látványos végeredmény. Ha ezt tervezem vacsorára sütni, általában a reggeli készülődés részeként szoktam a csirkét előkészíteni két percben, hadd' pácolódjon vacsoráig, de ha spontán másképp alakul az este, akkor másnap vagy akár harmadnap is elővehetem, és további pár perc ráfodítással már pattinthatom is a sütőbe, hogy másfél óra múlva ott gőzölögjön az asztalon a pirosló, illatos madár a család legnagyobb örömére. Közben meg belefér még egy-két menet társasjáték is.

KAKUKKFŰVEL, CITROMMAL, FOKHAGYMÁVAL TÖLTÖTT EGÉSZ CSIRKE VELE SÜLT ROZMARINGOS BURGONYÁVAL

hozzávalók

1 egész tanyasi csirke zsigerelve

1/2dl olívaolaj

1 púpos ek

1 púpos tk frissen őrölt bors (én itt citromborsot használtam)

1kg burgonya (jelen esetben a falatnyi krumplik nem jók, csak a nagyobb, darabolhatók)

1tk (főzéshez) + később még 1ek (sütéshez) 

1 egész fej fokhagyma

1 citrom

1 csokor friss kakukkfű

1 csokor friss rozmaring

igény szerint 2 szelet pármai sonka

Reggel, vagy akár 1-2 nappal a sütés előtt a csirkét megmosom, az olajjal, sóval, borssal alaposan bedörzsölöm, és beteszem a hűtőbe (vagy ilyenkor ki a teraszra).

A sütés napján készítem elő a többi hozzávalót. A burgonyának fölteszek vizet forrni, a sütőt bekapcsolom 190 fokra. A krumplikat felkockázom héjastól, beleteszem a forrásban lévő vízbe a sóval, a félbe vágott citrommal és az egész fejnyi, gerezdekre szedett, hámozatlan fokhagymával. 12 percig főzöm. Közben előveszem a csirkét, és beletömöm a csokor kakukkfüvet szárastól. Amikor letelt a 12 perc, a krumpli-citrom-fokhagyma kombóról leöntöm a vizet, a citromfeleket és a fokhagymákat beszuszakolom a kakukkfű mellé a csirke hasüregébe, és a csirkét egy tepsire téve betolom a sütőbe. A krumplikat visszateszem az edénybe, és erősen összerázom, hogy a szélei fellazuljanak, így a későbbi zsírban sütés során ropogóssá válnak. Félreteszem őket.

A csirke összesen másfél órát fog sülni. Pontosan félidőben, azaz 45 perc után kiveszem a sütőből, és a tepsiből egy tálra átemelem. A visszamaradt, kisült zsírba beledobom a krumplikat és a durvára darabolt rozmaringleveleket, megsózom, megborsozom, és jól megrázogatom a tepsit, hogy a zsír mindenütt bevonja a krumplikockákat, majd a szélekre rendezem őket. A tepsi így megürült közepére visszaültetem a madarat, és a második háromnegyedórás etapra újra betolom a sütőbe. Ízlés szerint a sütés vége előtt a csirkét be lehet borítani a két szelet párami sonkával, hogy az szépen rásüljön, ropogós legyen.

Tálaláshoz a csirkét feldarabolom, a darabokon szétkenem a héjukból kinyomkodott fokhagymákat, megkenem őket a sült citrom levével, és szétmorzsolom rajtuk a megsült sonkát. Néhány szál kakukkfűvel díszítem, a krumplival és/vagy zöldsalátával körítem. Egy pohár Chardonnay jól illik hozzá.

Éva

Az egyik leglelkesebb olvasónk most négyéves ikerlányai - akik nem mellesleg Lola lányom legjobb barátnői -, Szonja és Zorka szülinapjára ajánlom a Jamie és a csodalámpa "Születésnap" című meséjét. Isten éltessen Benneteket innen is, Lányok!

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4618089458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása