SPOOON 1-2-3

Egy kis rizstésztát?...

2010. november 17. - Bezzegh Éva

Gasztrodilis legyen a talpán, aki talál valami értékelhető gyorséttermet az Operettszínház környékén. Egyről tudok: az Arriba, de azt már egy kicsit unom, ráadásul nem is túl olcsó. A kínai kisbüdösök (ahol hiába csak 2 percet töltök, utána egész nap árad a ruhámból az olajszag) néha meggyőznek, elsősorban az árukkal, de a "kici cipősz hágymá-tofu" felszívása után olykor jelentkező MSG-intolerancia (has- és fejfájás) nem a legjobb móka.

A főzelékes kritikán aluli: berántott tejért pénzt kérni legalábbis bátor, de inkább nagyon nem jófej. A törökök-görögök még mindig ott vannak, de ott még nem kérdeztem, hogy van-e húsmentes étel ("Hogy érted azt, hogy nem eszi meg a húszt? Nem baj, majd cinálok bárányt."), és most ugye kvázi-vegában nyomom. Ott a Vapiano, de az gyalog olyan messze van, hogy a múltkor mire odaértem, már be se mentem, sarkon fordultam és rohantam vissza a színházba. Akad még palacsintázó (amely kiratakában ott pörög a gyros - ezt magyarázza meg valaki), dizájnercukrászda, és ezzel végeztünk. Ha van tanácsotok, örömmel fogadom.

Marad az, hogy beülök egy étterembe, de erre ritkán van idő. A Klassz mindig hozza a színvonalat, de oda nem tudok berohanni csak úgy. A másik titok: a Parázs Presszó. Nem értem az egész helyet, a berendezés rémes, valami tarisznyarák bölcsészlebujnak látszik, az étlapon thai és magyar fogások szerepelnek, teljes képzavar. Ami viszont mindent helyretesz: a szakács thai. Fenségesek az ételek, lehetetlen melléfogni. Legutóbb Pad Thait ettem, vagyis pirított tésztát. Remek volt, és itthon reprodukálni is negyedórás meló.

PAD THAI

hozzávalók fejenként:

5-10 dkg hús/garnéla/tofu

10 dkg rizstészta (minden közepes boltban kapható - ne keverd össze az üvegtésztával)

egy-két evőkanál olaj

ízlés szerint szinte bármilyen zöldség (répa, cukkini, karfiol, brokkoli)

egy-két gerezd fokhagyma

egy-két friss chili

egy-két evőkanál halszósz

1 lime

egy-két evőkanál barna cukor

1 tojás (kihagyható)

szójacsíra (kihagyható)

friss korianderzöld

pörkölt (sózatlan) földimogyoró

A tésztát áztasd forró vízbe, 5-10 perc alatt puhul meg (csomagoláson rajta van az idő). Ezalatt a húst/tofut kockázd fel, a zöldségeket vágd gyufaszálakra (julienne) vagy hajszálvékony szeletekre. Hevítsd az olajat a wokban, mikor füstöl, akkor dobd bele az aprított fokhagymát, chilit és húst/tofut. Pár perc alatt pirítsd körbe, aztán tedd félre. Újabb apró lötty olajon pirítsd meg a zöldségeket is, majd tedd melléjük vissza a húst/tofut. A felvert tojást öntsd rá, kavargatva süsd szárazra. Az ekkorra felpuhult tésztát szűrd le és ezt is tedd a wokba. Öntsd hozzá a halszószt, a lime kifacsart levét, a cukrot. Pirítsd meg az egészet pár perc alatt. Még melegen keverd hozzá az apróra vágott korianderzöldet és a szójacsírát. Tálaláskor szórd meg a tört földimogyoróval.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6218089450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrea 2010.11.20. 19:18:42

Falafel Faloda a Paulay Ede utcában

andrea 2010.11.20. 19:20:09

ja, és Napos Oldal a Jókai utcában

Ádám spooon 2010.11.22. 10:39:11

Kösz a tippeket, Andi!
süti beállítások módosítása