SPOOON 1-2-3

Egytál... kéttál...

2010. október 18. - Bezzegh Éva

...Nem folytatom.

Szeretem azokat a napokat, amikor van a hűtőben alapanyag, és nem társul hozzá a fejben rögtön egy jól bevált recept (mondjuk úgy, nem jut eszembe). Ilyenkor lép elő az alkotó én, és annak tükrében, hogy az ember épp csak éhes, de nincs ideje, vagy nem éhes, de megszállta az ihlet, és muszáj kreálnia valamit, erre most van is ideje, érkezése, miegymás, gyorsan elkészíthető, egyszerű, praktikus, mégis finom és egészséges improvizáció kerül az asztalra (térdemre máscsinálás közbeni korántsem elegáns étkezés céljából), vagy megszületik egy saját mű.

Ma az előbbi volt a helyzet. Két prezentáció, nyolc ímél és két poszt megírása közben 10 telefon párhuzamos lebonyolítása mellett valamit ennem kellett a nap közepén.

GRILLEZETT LASKAGOMBA EGYTÁL VAJON PÁROLT SPENÓTOS PÓRÉHAGYMAÁGYON FETASAJT ÉS DIÓ KÍSÉRETÉBEN

hozzávalók

1/2 kg laskagomba

, frissen őrölt bors

1ek konyak

2dkg vaj

2ek szezámolaj

1 nagyobb póréhagyma

1/4kg spenót

4 gerezd fokhagyma

1dl fehérbor

1/2 citrom leve

1ek aprított friss tárkony, kakukkfű és bazsalikom vegyesen (elhagyható)

extra só, frissen őrölt bors

10dkg fetasajt (paleósoknak elhagyható, vagy helyettesíthető érett sajttal)

10dkg dióbél

A vasserpenyőt szárazon felforrósítom, a wokba beleteszem az olajat és a vajat olvadni. Amíg a zsiradék melegszik, a pórét megmosom, hosszában kettévágom, és felszeletelem. Mehet a vajas olajba a zúzottt fokhagymával együtt némi só és bors kíséretében közepes lángon párolódni. A laskákat megmosom, sózom, borsozom, egyben, csokorban, ahogy vannak, rádobom a grillre (jelen esetben a vasserpenyőre), és megsrpiccelem a konyakkal. Mialatt megpirul, a spenótleveleket megmosom, és hámogatlanul centis csíkokra szeletelem. Fordítok egyet a gombákon. A pórét felöntöm a borral, és nagy lángon elforralom a hagymáról. Hozzáadom a spenótot, jól összeforgatom, és pár perc alatt összepárolom őket, citrommal ízesítem.

A gombát, ha megpirult, felcsíkozom, és ha igénylem, meghintem az apróra vágott zöldfűszerekkel. A diót késsel durvára vágom.

Tálaláshoz a spenótos pórét a mélytányér aljába szedem, rákanalazok a csíkokra vágott pirított laskából, végül fetát morzsolok rá és megszórom a dióval. 

Nagyon laktat, pedig alig van benne kalória. ...És milyen finom!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8918089406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása