SPOOON 1-2-3

...és így szereted meg a tofut

2010. október 18. - Bezzegh Éva

Egy hónapja kvázi vega vagyok. Láttam egy filmet (Meet your meat), ami bemutatja, hogyan élnek azok az állatok, amelyeket mi elfogyasztunk. Nem nagyon tudok húsra nézni azóta. A hangsúly a nem NAGYONon van, mert azért még mindig imádom a húst, csak jelentősen visszafogtam, és heti egy-két alkalomnál többször nem eszem, akkor is igyekszem vadhúst, halászott tengeri halat, vagy tanyasi, szabadtartásban nevelt, gyógyszerektől, génkezeléstől megkímélt állatok húsát fogyasztani.

Egy időben nem tudtam megenni egy húsételt, ha csont volt a tányéromon. Ha szembesültem vele, hogy egy érző élőlény volt, amit megenni készülök, elment az étvágyam (és most ne gyertek a növények lelkével, egy répával lényegesen kevésbé érzek együtt, mint egy bocival). Ha minden alkalommal, amikor húst eszünk, emlékeztetnének rá, hogy ezért az életét adta egy másik élőlény, sokkal ritkábban ennénk.

Érlelem a gondolatot, hogy megtanulok vadászni. Meg akarom tapasztalni az érzést, hogy milyen úgy megenni egy őzpörköltet, hogy tudom, hogy annak a gombszemű állatnak én vettem el az életét, azért, hogy engem tápláljon. Így visszanyeri a hús a valódi jelentését és értékét.

Mivel itt még nem tartok, egyre több tisztán zöldésges kaját dobok össze mostanában. A színház melletti kínai büfékben csak húsos raguk vannak, kivéve egyet: a tofusat. Azt hittem, utálom a 'szójasajtot', mert gyerekkoromban kóstoltam valami borzalmas, szárított verzióból készült valamit. A friss, puha tofu egész más. Kipróbáltam: remek. Otthon reprodukálva persze minden még jobb, hát még, ha a tofu bio - és megdöbbentően olcsó!

A mennyiségek nincsenek kőbe vésve, de ezt tőlem már megszokhattátok. Főzzetek szabadon!

PIRÍTOTT TÉSZTA TOFUVAL ÉS ZÖLDSÉGEKKEL

Kell hozzá:

fejenként 10 dkg friss tofu (lehetőleg bio, ez fejenként kb 150,- Ft)

fejenként 10 dkg szárított, vagy 15 dkg friss tojásos kínai tészta (tojásos spagetti is megfelel)

sárgarépa

póréhagyma

egy kis friss chili

2 evőkanál (sötét) szójaszósz

egy csepp szezámolaj (a páchoz; ebben sosem sütünk)

két-három evőkanál földimogyoró- vagy napraforgóolaj (a sütéshez)

két gerezd fokhagyma

Az étel wokban készül, itt találsz hozzá néhány jótanácsot.

A tésztát főzd meg: a csomagoláson rajta van az elkészítési mód. A száraz kínai tésztát elég forró vízben áztatni pár percig, a spagettit főzni kell.

A tofut szeleteld olyan vékonyra, hogy azért még ne szakadjon szét (3-4 mm). Egy nem fém tálban keverd össze a szójaszószt, a felaprított chilit és fokhagymát és a szezámolajat. Keverd bele a tofut.

Forrósítsd fel a wokot, öntsd bele az olajat, és amikor már füstöl, dobd bele a tofut (a páclevét tedd félre). Gyorsan dobva-rázva pirítsd körbe - fakanállal csak óvatosan, ne törd össze a tofuszeleteket. Ha megsültek, vedd ki a wokból és tedd félre.

Ha nem maradt volna olaj a wokban, egy evőkanállal tegyél még hozzá és ha már elég forró, dobd bele a julienne-re (gyufaszálakra) vágott répát és póréhagymát, pár perc alatt pirítsd meg. Ne égesd oda, mert megkeseredik - ha kicsit ropogós marad, az a jó. Öntsd hozzá a tofu páclevét, a kész tésztát és pirítsd pár percig. Dobd hozzá a tofut, keverd össze és majszolj.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2818089408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása