SPOOON 1-2-3

Dínó diéta

2010. szeptember 30. - Bezzegh Éva

A "dínó diéta" kifejezés a brilliáns humorú Heni barátnőmtől/bűntársamtól származik, és az aktuálisan futtatott paleolit étrendet követő kúrámat hivatott jelölni. Eredetiben úgy hangzott el először: "És ez belefér a dínó diétába?" Percekig vinnyogva, szűkölve röhögtem, és azóta is kiesik a tömésem a rázkódó nevetéstől, ha csak eszembe jut. Ekkora hülyét, de komolyan! ...Merthogy a fent említett étrend azon az elméleten alapszik, hogy az ember többmillió éves evolúciójának csupán az utolsó tízezer évében, a civilizáció, ezzel együtt a megőgazdaság beköszöntével vált az étkezése részévé a gabona. Tehát igazából úgy kellene táplálkoznunk, mint a Paleolit érában, azaz a kőkorszakban, mert a szervezetünk nincs rá berendezkedve, hogy megeméssze ezeket a típusú keményítőket, az azóta eltelt idő pedig nem volt elég az adaptálódáshoz: ezért a sok szív- és érrendszeri probléma, allergia és az egyéb civilizációs betegségek. Hát innen a dínó párhuzam. Kurva jó duma! :DDDD

A kérdésre válaszolva pedig a "dínó diétába", mintmár azt korábban írtam, rengeteg minden belefér: húsok, zsírok, zöldségek, gyümölcsök, magvak, módosult tejcukrot tartalmazó tejtermékek, pl. kefír, joghurt, sajt, stb. Csupán a gabonafélék, a krumpli, a kukorica, a hüvelyesek, a tej és a cukor kizárt. (Ezért van két napja libatepertő a kocsimban nassolnivalónak. ...Most mi van? Jobb, mint a chips!) Hál' istennek a tíz évvel ezelőtti súlykontrollos időszakomból kellően sok kalóriaszegény recept maradt meg kedvencként, ami többnyire azért könnyű, mert lisztmentes. Ez a torta is megfelel a paleo-kritériumoknak, viszont hogy micsoda magasságokba röpít az összhatás! Amit az íztársítások eredményeznek, az nem feltétlen a diétákhoz kapcsolódó megvonás élményét adja! ...Érdemes nekifutni.

RICOTTÁS-MÉZES CSOKOLÁDÉ PARFÉTORTA

hozzávalók

a piskótához

3ek víz

15dkg min. 70% kakaótartalmú csoki

4 tojás

3/4 bögre méz (vagy finomítatlan nádcukor)

1/tk

a krémhez

2 tojásfehérje

1tk

1/2 bögre víz, ha mézzel csinálom, 3/4, ha cukorral

1 csapott bögre méz (vagy finomítatlan nádcukor - nem barna!!!)

1/2 bögre tejföl

1/2 bögre ricotta túró

a díszítéshez egy nagy darab a felhasznált fajta csokoládéból

Először elkészítem a piskótarétegeket. Szerencsés esetben van otthon két 21 cm átmérőjű csatos tortaforma. Nekem csak egy van, ezért én abban sütöttem meg egyben a piskótát, és mikor kihűlt, két koronggá szeltem. Első lépésben a sütőt 180 fokra állítom. Egy edény lobogó víz fölé teszek egy fém keverőtálat, a csokoládét a vízzel együtt beleteszem, és addig keverem, amíg a csoki teljesen felolvad. A tojásokat kettéválasztom, és a sárgáját a mézzel/cukorral "sápadásig" verem. A habverőt nem állítva le hozzádolgozom az olvasztott csokit, majd félreteszem. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verem, majd egy spatulával vagy fémkanállal óvatosan a csokis krémhez forgatom. A két vagy egy formám aljába sütőpapírt teszek, és beleöntöm a csokialapot (értelemszerűen, ha két forma van, ketté). Ideális esetben elég neki 20 perc a sütőben, bár ha mézzel csinálja az ember, akkor kicsit tovább tart. A lényeg, hogy addig kell sütni, hogy amikor az ujjammal picit megnyomom a "tészta" tetejét, lehessen érezni, hogy már nem folyik belül (tűpróbázhatok is). Ha elkészült, hagyom kihűlni a formában.

Amíg a piskóta hűl, összedobom a túrókrémfagyit. A mézet vagy a cukrot a vízzel fölteszem közepes lángon, majd mikor teljesen feloldódott, felcsavarom a gázt, és 10-15 perc alatt sziruppá főzöm. Eközben a tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verem, majd a kész szirupot vékony sugárban hozzácsorgatva, folyamatos habverés mellett beledolgozom. Addig nem hagyom abba a műveletet, amíg a szirupos hab ki nem hűl és kemény krémmé nem válik. A tejfölt és a ricottát elkeverem, és végül óvatosan hozzáforgatom a tojáshabhoz.

Legutoljára összeállítom a parfétortámat. Az első csokis piskótaréteget egy tortaalapra teszem, és megkenem a ricottás krém felével, majd befedem a második réteggel, a maradék ricottás krémet pedig elosztom a torta tetején és oldalán. Krumpihámozó segítségével csokiforgácsokat reszelek rá, azzal díszítem. Mehet is a fagyasztóba. Néhány óra múlva fogyasztható.

Éva

Ui: A lenti kép láttán visszarettenhet a Kedves Olvasó, mert tény, hogy ennél eddig csak jobban sikerült nekem ez a torta, egyenletesebb rétegekkel, de mentségemre szóljon, iszonyúan rohantam vele, és a piskóta kettészelése nem ment ügyesen. Ilyen is van. Attól még nagyon finom. Köszönet érte újfent Josceline Dimblebynek - mínusz a lekvárréteg.


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr10018089390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása