SPOOON 1-2-3

Saltimbocca

2010. szeptember 20. - Bezzegh Éva

A cím annyit tesz: ugrik a szájba. Gondolom, az étel elnevezése a fogás ízletességét hivatott ilyen formán érzékeltetni. Szemléletes is! Eredendően ez egy tradicionálisan olasz húsétel, de Dél-Svájc, Görög- és Spanyolország egyes vidékein is népszerű fogásnak számít, ami rétegelt vékony borjúszelet, pármai sonka és zsálya házasításából születik fehérboros mártásban, serpenyőben sütve. 

Mivel nekem borjúm nem volt itthon, ellenben padlizsánom bőven, ezen felül akadt még ez-az a hűtőben, ami ehhez az ízvilághoz passzol, összeállítottam a tegnapi, újfent egyszemélyes gyors ebédemet - a saját aktuális értelmezésben készült saltimboccámat.

PADLIZSÁN SALTIMBOCCA RÁSÜLT CAPRESEVEL

Hozzávalók

3ek olívaolaj

, frissen őrölt bors

1 gerezd fokhagyma

1dl száraz fehérbor

1 közepes padlizsán

1 csokor friss zsálya

3 szelet pármai sonka

2 kemény paradicsom

1 mozzarella sajt (paleósoknak parmezán)

A padlizsánt megmosom, lecsumázom, és hosszában egycentis szeletekre vágom. Alaposan besózom, és 10 percre félreteszem "izzadni". (Ez azért szükséges, hogy a só a lehetséges keserű ízét kivegye a padlizsánnak.) Amíg a padlizsán pihen, a paradicsomokat és a mozzarellát félcentis szeletekre vágom. Egy tálban az olívaolajat, a sót, borsot és a fehérbort elegyítem, hozzáreszelem a fokhagymát, majd félreteszem. Előveszek egy tűzálló tálat, és a hozzávalókat lerétegezem a következő sorrendben: padlizsán, zsálya, sonka, padlizsán, paradicsom, sajt, paradicsom. A padlizsánrakásokat megöntözöm a fehérboros szósszal, és a tálat 40 percre betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe.

Magában vagy salátával, forrón, de akár hidegen is remek fogás.

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9818089380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nora sasvari 2010.10.21. 10:24:53

cukkinit is használhatok padlizsán helyett?

Éva_spooon 2010.10.24. 11:55:24

A konyhaművészetben az a jó, hogy semmi nincs kőbe vésve, szabadon lehet kísérletezni, és bátorítalak, hogy Tedd is meg. Én magam még nem készítettem ezt az ételt cukkínivel, de kíváncsian várom a tapasztalataidat, ha megosztod velem/velünk!
süti beállítások módosítása