SPOOON 1-2-3

"A csermely halkan zúgott..."

2010. július 30. - Bezzegh Éva

"...hol útja völgybe nyílt./Hűs mélyén pisztráng úszott, úgy surrant mint a nyíl..." hangzik az általános iskolai tanélményeimből felsejlő, A pisztráng című remekmű első két sora Friedrich Daniel Schubart tollából. Ennek a dalnak a főszereplője is úgy végzi, ahogy a társai általában: horogra akad. Az én legnagyobb örömömre, mert egész egyszerűen élek-halok érte... mint egyébként a halakért általában. Megértem a medvéket. Leginkább grillezve, sütőben sütve, füstölve, levesnek megfőzve, saláta formájában vagy kenhető krémként fogyasztom: egyszerűen nem tudom megunni. Hál' Istennek a lányom is rajong minden halfajtáért, ezért nincs nehéz dolgom vele sem otthon, sem étteremben. ...Apuka pedig a gyengéd ráhatás nyomán lassan, de biztosan formálódik.

A lenti receptet, ahogy az itt bemutatottak többségét is, a gyors megoldások szüksége és a nyári zöldek jelenléte ihlette. Mivel nekem a fagyasztóban mindig van 4-5 halféle, ami közül az egyik biztosan egész pisztráng, valamint a biopiacon vásárolt friss fűszerek és a köretnek szánt zöldségek is rendelkezésre álltak, egy gyors és egészséges ebéd adta megát.

ZÖLDFŰSZER-SALSÁVAL TÖLTÖTT EGÉSZBEN GRILLEZETT PISZTRÁNG

Hozzávalók

3 egész pisztráng megtisztítva

1 hatalmas (vagy 3 kisebb) csokor petrezselyem

1 csomag újhagyma

6-8 gerezd fokhagyma

olívaolaj

, frissen őrölt bors

1 citrom

tálaláshoz további egy citrom gerezdekre vágva, fokhagymás vajon párolt spenót és citromos, vajon pirított újburgonya, amihez kell

2dkg vaj

1/2kg újkrumpli

1/2 citrom leve

újabb 2dkg vaj

4 gerezd fokhagyma

1/2kg friss spenót

, frissen őrölt bors

A vasserpenyőt felforrósítom, vagy ha több időm van, előkészítem a faszénparazsat a szabadtéri grillezéshez. A halakat kívül, belül alaposan megmosom, olívaolajjal, sóval és frissen őrölt borssal jól bedörzsölöm. A salsához a petrezselymet, az újhagymát és a fokhagymát felaprítom, összedolgozom, majd alaposan megtömöm vele a halak hasüregét. 2-3 szelet citromot is tehetek bele. A kipreparált pisztrángokat a forró serpenyőre/grillrácsra teszem, és mindkét oldalukat 5-7 percig grillezem. Mikor megfordítom, nagyon óvatosan kell bánnom a halakkal, mert könnyen szétesnek. 

A köretek közül a krumplit érdemes elsőként megcsinálni, mert a spenótnak elég pár perc. Ehhez két serpenyőt készítek elő. A krumplit megmosom, nem pucolom meg, de ha szükséges, falatnyi darabokra kockázom (bár akkor a legjobb, ha eleve falatnyi databokat veszek, hogy ne szálljon el belőle a vitamin). A vajat megolvasztom, beleforgatom a burgonyát, alaposan megsózom, végül kb. 1/2dl vizzel és egy fél citrom levével megöntözöm. Fedő alatt 10 perc alatt puhára párolom. Mikor a fedőt levettem, még piríthatok rajta egy kicsit. Ha pedig a salsámból maradt, azzal is összeforgathatom. A spenót elkészítéséhez egy másik serpenyőben szintén vajat olvasztok meg, hozzáreszelem a fokhagymát, és a megmosott, "hámozatan" spenótlevéllel összeforgatom. A spenótot sózóm, borsozom. 2-3 perc alatt megpárolom annyira, hogy már ne legyen nyers, de még roppanjon a szára. Tálalhatok is.

Egy tányérra egy egész halat teszek, mellé halmozok egy kupac újkumplit és spenótot, végül egy-két gerezd citrommal teszem teljessé a szín- és ízharmóniát.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8118089324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása