Flan. Ennek a desszertnek az elkészítése pont olyan pofon egyszerű, mint a neve. Épp ennél fogva, akárcsak a tejberizs, remek alapot szolgáltat arra, hogy az ember fantáziája meginduljon, és mindenféle ízekkel, íztársításokkal, tálalási módozatokkal egy cukrászati csúcsremekké formálja. Én most mégis az alapreceptet csináltam a hétfői spanyol est lezárására és a vendégek legnagyobb örömére.
MÉZES KARAMEL FLAN
Ez a spanyol konyhában honos édesség - rokonai a francia créme caramel, a créme brulée, a szintén spanyol katalán krém, a különböző nemzetiség custardjai, ami rokonság és eredet szálait részletesebben itt bogozgathatod - egy könnyű, tejes desszert, a magyar konyhában pudingként ismeretes nyalánkság vízgőzben "sült" unokatestvére.
Hozzávalók
1/2kg méz
1/2dl víz
8 tojás
4 tojássárgája
1l tej
Bár a flan elkészítése rém egyszerű, a sütés és hűtés összes ideje miatt muszáj rászánni legalább két órát. Ami még jobb megoldás, hogy ha vacsoravendégeket vársz, a reggeli rutinod előtt elkészíted a kis adagokat, és betolod őket a sütőbe. Amíg fogat mosol, felöltözöl, megreggelizel és összekészülsz, azalatt pont megsül, így ha azelőtt beiktatod a kész flanokat a hűtőbe, hogy reggel becsukod magad mögött az ajtót, mire az esti vendégség végére érsz, csak "borítani kell mindent".
A sütőt 180 fokra beállítom, a tejet felteszem melegedni. Egy másik lángon a méz felét a vízzel egy főzőedényben magas hőmérsékleten kb. 10 perc alatt kevergetés nélkül megkaramellizálom (vigyázni kell, hogy ne legyen túl szirupos, mert akkor belekeményedik majd a formákba). Közben a tojásokat és a tojássárgákat a méz másik felével fehéredésig felverem. A tejet a forráspont előtt leveszem a tűzről, és folyamatos keverés melett a mézes tojáshoz öntöm.
Kis 1-1,5 decis kerámiaformákat veszek elő (kb. 10-12-t). A megkaramellizálódott mézet szétosztom bennük, és a tejkeveréket ráöntöm. A formákat egy magas falú tepsibe teszem, és annyi hideg vizet öntök köréjük, hogy a formák kétharmadáig érjen. 45 percre betolom őket a sütőbe.
A háromnegyed óra leteltével a tepsit vigyázva kiemelem (tényleg vigyázva, hogy a benne lötyögő több liter vízzel le ne forrázzam magam!), és egy sütőkesztyűvel a formákat kiemelgetem a vízből, majd félreteszem. Hagyom a kész flanokat teljesen kihűlni mielőtt begyógyítom a hűtőbe. Legalább egy órát hűtöm, de ha "töhötöm", akár egy fél napot/éjszakát is.
Tálaláshoz a formák szélén a flanokat egy késsel meglazítom, és egyszerűen kis tálakra borítom.
Könnyű, csodás textúrájú, hűsítő édesség.
Éva