SPOOON 1-2-3

Megérett a.

2010. július 10. - Bezzegh Éva

Még szép, hogy a meggy. Nem sokáig van, úgyhogy most gyorsan betárazni, mert szerintem a legjobb magyar gyümölcs, szinte sehol nem értékelik ennyire, mint nálunk. Európa többi részén valami elvadult cseresznyének tartják. Kóstolnák a cigánymeggyet!

Húgom, Vica tanácsa: a meggyet víz alatt kell magozni, akkor nem fröcsköl. Bevált. Ha van kukac, az meg kimenekül a gyümölcsből.

Gyerekkorom egyik kedvenc sütije ez a rém egyszerű piskóta, amit képtelenség elrontani. Édesanya receptje, de ez közkincs: Meli nagyija is pont ugyanígy tudta. Persze kicsit felturbóztam.

MEGGYES PISKÓTA DIÓVAL ÉS CSOKOLÁDÉVAL

Ami kell hozzá:

tojás, legalább 4 darab

liszt (lehet teljes kiőrlésű), tojásonként egy evőkanál (egy púpozott kanál kb. 3 dkg)

vaj, tojásonként 1 dkg (ez az eredetiben nincs, de így egy nappal tovább puha marad)

cukor/méz, tojásonként egy evőkanál

sok meggy (ízlés szerint, borítsa be a sütiformát), legalább 30 dkg kimagozva

5 dkg aprított dió

5-10 dkg aprított keserű csokoládé

fél zacskó sütőpor (elhagyható, de így elsőre is tuti a siker)

A tojásfehérjéből verj kemény habot, egy kis citromlével (nem flakonos!) könnyebb lesz a dolog - kikapart vaníliamagot vagy vaníliaesszenciát még tehetsz bele (ne vanilincukrot, mert az ugyan kémiailag megegyezik a vanília ízadó aromájával, mégis ég és föld).

A tojássárgáját keverd habosra a cukorral és a langyos vajjal, add hozzá a lisztet, diót, csokit, sütőport, majd keverd bele a tojásfehérje-habba. Ne keverd túl nagyon, csak forgasd bele - maradjanak apró levegőbuborékok benne.

A sütiformát vajazd ki, szórd ki kevés liszttel (hedonisták kekszmorzsával), öntsd bele a tésztát, és a meggyet szórd szét a tetején. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percet süsd (légkeverést hanyagold). Ha beleszúrsz egy kést, és nem marad rajta folyékony tészta, akkor kész.

Por-/gyümölcs-/szőlőcukorral megszórva a klasszik.

Meggyért kösz Bodrinak.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4918089306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildi83 2010.07.10. 12:56:40

Szia Ádám! Sziasztok!
Szuper jól néznek ki ezek az ételek, biztos, hogy nagyon finomak is :). Ez a meggyes süti pedig különösen felkeltette az érdeklődésemet :), ki fogom próbálni meg még szerintem jópár másik ételt is.

Ádám spooon 2010.07.10. 19:20:35

Ildi, köszönjük! Nézz be gyakran, főzz és süss, aztán írd meg, hogy sikerült!

Ildi83 2010.07.11. 10:16:16

Oké, ígérem így fogok tenni :). Ügyesek vagytok, sokmindent tanulhat innen az ember és jópár étel olyan, hogy ránézek és máris megenném :).

Ildi83 2010.07.13. 10:01:24

Jelentem, a süti elkészült és nagyon fincsi, nyamm-nyamm :) és nem csak nekem ízlik, de a családtagoknak is. Szerintem még elég sokszor sütünk ilyet máskor is.

Ádám spooon 2010.07.14. 22:58:07

Kösz a beszámolót! Veled örülünk!

Berecz Kata 2015.06.29. 19:22:32

Kedves Ádám, most találtam rá erre a szuper receptre, volt itthon egy kis meggy és fejeteribizli, mixeltem a két gyümölcsöt. Sajnos először túl hígnak találtam, ezért adtam még lisztet a tésztához, amitől picit tömör lett, a fanyar gyümölcsök miatt pedig több cukrot is elbírt volna az én sütim, de két nap múlva megcsinálom újra egy házibuliba szánt desszertnek és remélem, tökélyre tudom fejleszteni. Nagy szentségtörés lenne vaníliafagyival enni? :-) köszi a receptet, szia: Kata
süti beállítások módosítása