Még szép, hogy a meggy. Nem sokáig van, úgyhogy most gyorsan betárazni, mert szerintem a legjobb magyar gyümölcs, szinte sehol nem értékelik ennyire, mint nálunk. Európa többi részén valami elvadult cseresznyének tartják. Kóstolnák a cigánymeggyet!
Húgom, Vica tanácsa: a meggyet víz alatt kell magozni, akkor nem fröcsköl. Bevált. Ha van kukac, az meg kimenekül a gyümölcsből.
Gyerekkorom egyik kedvenc sütije ez a rém egyszerű piskóta, amit képtelenség elrontani. Édesanya receptje, de ez közkincs: Meli nagyija is pont ugyanígy tudta. Persze kicsit felturbóztam.
MEGGYES PISKÓTA DIÓVAL ÉS CSOKOLÁDÉVAL
Ami kell hozzá:
tojás, legalább 4 darab
liszt (lehet teljes kiőrlésű), tojásonként egy evőkanál (egy púpozott kanál kb. 3 dkg)
vaj, tojásonként 1 dkg (ez az eredetiben nincs, de így egy nappal tovább puha marad)
cukor/méz, tojásonként egy evőkanál
sok meggy (ízlés szerint, borítsa be a sütiformát), legalább 30 dkg kimagozva
5 dkg aprított dió
5-10 dkg aprított keserű csokoládé
fél zacskó sütőpor (elhagyható, de így elsőre is tuti a siker)
A tojásfehérjéből verj kemény habot, egy kis citromlével (nem flakonos!) könnyebb lesz a dolog - kikapart vaníliamagot vagy vaníliaesszenciát még tehetsz bele (ne vanilincukrot, mert az ugyan kémiailag megegyezik a vanília ízadó aromájával, mégis ég és föld).
A tojássárgáját keverd habosra a cukorral és a langyos vajjal, add hozzá a lisztet, diót, csokit, sütőport, majd keverd bele a tojásfehérje-habba. Ne keverd túl nagyon, csak forgasd bele - maradjanak apró levegőbuborékok benne.
A sütiformát vajazd ki, szórd ki kevés liszttel (hedonisták kekszmorzsával), öntsd bele a tésztát, és a meggyet szórd szét a tetején. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percet süsd (légkeverést hanyagold). Ha beleszúrsz egy kést, és nem marad rajta folyékony tészta, akkor kész.
Por-/gyümölcs-/szőlőcukorral megszórva a klasszik.
Meggyért kösz Bodrinak.
Ádám