SPOOON 1-2-3

Gatyaszíjrántó hételők

2010. június 15. - Bezzegh Éva

Nálunk gyakori, hogy a hétvégéket nagyobb baráti társaságban töltjük, ilyenkor nyaranta leginkább a Balatonparton, Lellén vagy Tihanyban, ahol a hahotázás, vitorlázás, biciklizés, fesztivállátogatás programjai mellett a fiesztáknak is nagy szerep jut. Óhatatlan, hogy a roséfröccsöknek és a dőzsőlésnek köszönhetően - meg hát, ugye, ki tud ellenállni a Bergmann-krémeseknek? - egy-egy kiló a muri végére rendszerint felcsúszik. Ezért a hetet többnyire könnyű étkekkel kezdem, egyrészt mert muszáj, másrészt mert a zabatóriák után nem is kívánom a nehezet. Erre a receptre még régebben Mautner Zsófinál leltem, és persze kicsit a magam szájízére formáltam.

GRILLEZETT PADLIZSÁN ZÖLDFŰSZERES PARADICSOMSZÓSZBAN PIKÁNS CHILI-DIÓ SAJTMORZSAKRUSZTÁVAL

Mielőtt belevágnék a leírásba, következzen egy kis hételeji zöldséggyorstalpaló. A padlizsán, vagy más néven tojásgyümölcs, esetleg még törökparadicsom, kékparadicsom (pedig hát, ugye, minden más színe van, mint fehér, sárga, fekete de leginkább lila) - én speciel nem tudtam - a burgonyafélék közül való. Nagyon nemzetközi darab, merthogy bár törökparadicsom néven fut, a neve az arab badinjan szóból, maga a zöldség viszont Kelet-Indiából származik. Az elnevezése körüli cécóról még itt olvashatsz bővebben. A felhasználása legalább olyan sokoldalú, mint névrokonáé, a paradicsomé: mindennemű hideg, meleg előételt, főételt, köretet, salátát, kenyérfeltétet készíthetünk belőle, feldolgozhatjuk gőzben, olajon, faszén fölött, sütőben. Két klasszikus európai padlizsánfogás a görög muszaka és a francia ratatouille, de a török étkezdékben is állandó bútordarab a joghurtos padlizsánsaláta, mint a mamám hűtőjében a padlizsánkrém. (Recept itt.) Bárhogy is esünk neki, mindenképp finom lesz... és tegyük hozzá nullkalóriás.

Hozzávalók

2ek olívaolaj

, friss bors

1ek friss vagy 1tk szárított oregánó

padlizsán

6 közepes, kemény paradicsom

1 kis fej lilahagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 szár friss bazsalikom

(pici méz)

1dl joghurt

10dkg egész parmezán

5dkg dió

1 piros chilipaprika

1ek friss rozmaring

A sütőt 190 fokra állítom (ennél magasabb hőfokon igyekszem nem sütni, mert 200 fokon már minden zsír transzzsírrá alakul), és felteszek egy lábas vizet forrni. A padlizsánt keresztben félcentis szeletekre vágom, és egy fóliával bélelt, az olívaolaj, só, bors, oregánó felével meghintett tepsiben elrendezem, a fűszerek másik felével a karikát tetejét illetem. A tepsit 20 percre a sütőbe teszem, majd 15 perc után megfordítom a szeleteket, hogy a másik oldaluk is megpiruljon. Idő közben felteszek egy serpenyőben olajat, a paradicsomokat a forrásban lévő vízben blansírozom, párhuzamosan a hagymát felkockázom, hozzáadom az olajhoz, és miközben párolódik, a paradicsomokat meghámozom, felkozkázom. Amikor a hagyma már üveges, hozzáreszelem a fokhagymát, egy percig pirítom, majd belekeverem a paradicsomkockákat. 5 percig rotyogtatom, közben felaprítom a bazsalikomleveleket, majd a szószt sózom, borsozom (ha nem annyira édes a paradicsom, akkor pici mézzel kompenzálok), és hozzáadom a bazsalikomot, majd elzárom a lángot alatta, végül belekeverem a joghurtot valamint belereszelem a parmezán felét. Következő lépcsőben elkészítem a krusztát: ehhez egy robotgépbe beledobálom a maradék parmezént egészben, a diót, a chilit, a rozmaringleveleket, és összedarálom. Az összeállításhoz egy hőálló edényben lerakom a megpirult padlizsánszeleteket - közben a felszabadult sütőt átállítom grillfunkcióra -, nyakon öntöm a joghurtos, fűszeres paradicsomszósszal, és megszórom a pikáns sajtmorzsával. 5 percre beteszem grillezni, hogy kicsit ropogóssá váljon a teteje, és rottyanjon a padlizsán körül a szósz.

Kösz a tippet, Zsófi!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2918089268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása