SPOOON 1-2-3

Első Blikkre...

2010. május 13. - Bezzegh Éva

Épp tüzet csiholtunk az esti grillezéshez (hamburger – recept később érkezik), mikor megcsörrent a telefon. A vonal másik végén a világ legédesebb újságírója, Panka csicsergett a Blikktől, hogy hallott a Spooonról, megnézte az oldalt, és szívesen írna róla: van-e hozzá kedvünk. „Ez beugratós kérdés? Hát persze, hogy van!”

 

És ha ez nem elég: a megbeszélt találkozóra nem csak Panka érkezett a fotós kollégával, hanem bejelentkezett a Blikk.hu is, hogy forgatna egy kis videóanyagot hármunkkal. Persze, szívesen. De mit csináljunk? „Nem kell főzni, csak tegyetek úgy, mintha”. Jó, ezzel nem lesz gond. A reggeli kávét is úgy csinálom egy szál pólóban, „mintha ébren lennék”. Ez volt a terv, de megéheztünk. Mit dob össze az ember, ha gyorsan akar enni? Tésztát. Bármilyen elfekvő, maradék hozzávalóból pár perc alatt az asztalon lehet egy olaszos vagy keleti étel. A toplistán nálam dobogós az aglio-olio e peperoncino spagetti.

 

A tésztáról annyit, hogy az elterjedt legenda szerint Marco Polo vitte haza a tésztakészítés titkát Kínából – de a leírásaiban itáliai tésztafajtákhoz hasonlítja az ázsiai változatokat, tehát a legenda téves. Az arabok ismertették meg a hódításaik során Itáliát a tésztával, ami valahol a Közel-Keleten született meg, a Kr. e. ötödik század környékén. Az egyik legősibb arab tészta a kuszkusz, amit máig fogyasztanak; az ókori görögök és rómaiak pedig már készítettek töltött tésztaféléket.

 

Ha már kamera, ha már fényképezőgép, akkor mondjuk el a receptet à la TV Paprika. Aha. Ilyet még nem csináltunk, de mit nekünk, nosza. A videó pár nap múlva megnézhető a Blikk.hu-n, addig is itt a recept:

 

Végy elő:

 

fejenként 10-15 dkg spagettit vagy tagliatellét, étvágytól függően

 

olívaolajat (extra szűz)

 

2 gerezd fokhagymát

 

egy kisebb friss chilit (vagy egy csipet száraz, de a friss annyira jó, hogy ne hagyd ki)

 

petrezselyemzöldet, egy kis csokorral (elhagyható)

 

fejenként 5-10 kisebb garnélát (előfőzött, pucolt - fagyasztott is megfelel)

 

A spagettit dobd sózott, forrásban lévő vízbe, ennek kb. 8 perc kell, hogy al dente legyen. Ezalatt egy nagy serpenyőben (amiben majd elfér a tészta is), forrósíts néhány evőkanál olajat, a (kiolvadt) garnélát kb. 2 percig párold, majd erre dobd az apróra vágott fokhagymát és kimagozott chilit, az olaj alatt pedig kapcsold le a lángot. A meleg olajban így remekül kiázik a hagyma és a chili íze, de nem égnek meg. A petrezselymet vágd apróra és azt is dobd a serpenyőbe. A tésztát szűrd le (nehogy leöblítsd!) és forgasd össze az olajjal. Ehettek. 8 perc kellett a dologhoz.

 

A fotót Évától nyúltam, mert az enyémet túl gyorsan megettük.

 

Ádám



A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2518089226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása