SPOOON 1-2-3

Utolsó körben

2015. március 09. - Bezzegh Éva

Villám tempóban tavaszodik. Megvolt a farsangi riogatás, ami idén elég jól sikerülhetett, mert egyik napról a másikra pattantak ki a rügyek a fákon és kékült ki tartósan az ég... bár a hajnalok még elég csípősek. A telet már majdnem minden jellegzetességével lassan teljes egészében magunk mögött tudjuk, így - bár még a tavaszi zöldségekre várni kell, de - a tipikus téli ételeket is, mint a kocsonya (amire egy remek változatot mutatok még azért a napokban), a disznótoros és társai. Amiket egyébként nem is igazán értek, miért kell elhagynunk a tavasz kezdetével. Mármint azt értem, hogy ahogy melegszik az idő, egyre könnyebb ételeket kívánunk, meg hogy a hagyomány szerint télen vágunk disznót, és használjuk fel minden részét erre-arra, de tulajdonképpen egész évben fogyasztjuk az állatot. Ezért álltam elnyúlt arccal a hentespult előtt, mikor a kérdésemre, hogy miért nem kapható egész évben nagy malacbőr egyben, a válasz az volt, hogy mert most van csak szezonja. Miért, az év többi részében bőr nélküli malacokat vágnak a hentesek???

Mindenesetre nagyon megörültem a bőrnek a pultban, és rögtön vettem is néhány "A4-est" - ahogy Ági barátnőm mondta. Két tepsi közt megsütöttem, és az encsi Anyukám Mondtás srácok által a Gourmet fesztiválon készített, korábban már többször magasztalt pirított disznófülétel nyomán hummusszal, de ezúttal nem csicseriborsó, hanem beluga lencsehummusszal és lime-mal kínáltam vendégváróként. Óriási sikert aratott.

EGYBEN SÜLT ROPOGÓS MALACBŐR BELUGA LENCSEHUMMUSSZAL ÉS LIME-MAL

hozzávalók

1-2 nagyobb malacbőr egyben

1/2 bögre beluga lencse

1ek tahini (szezámkrém)

1 lime

1tk őrölt római kömény

1 gerezd fokhagyma

3ek olívaolaj

fekete szezámmag


A malacbőrt kiterítem egy tepsire, ráteszek egy másikat nehezéknek, hogy sütés közben ne kunkorodjon föl, és 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt ropogósra sütöm. Az utolsó 10 percben leveszem róla a nehezéket. Amíg a bőr sül, a lencsét felteszem 2 bögre vízzel közepes lángon, és 20 perc alatt puhára főzöm, majd a megmaradt főzőlével, a fokhagymával, a tahinivel, a római köménnyel, 2ek olívaolajjal és a egy fél lime levével együtt egy robotgépben krémesre pürésítem. A hummuszt tálba teszem, meglocsolom a maradék olajjal, meghintem a szezámmaggal, és a nagyobb darabokra tördelt ropogós bőrrel valamint lime-gerezdekkel kínálom. Egyébként a hagyományos csicseriborsóhummusszal (ami a leggyorsabb, mert főzni sem kell, ha konzerv csicseriborsót használok) vagy vöröslencsehumusszal is ajánlom.

Tévedés ne essék: nyáron is isteni sznek.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1818090508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása