SPOOON 1-2-3

A mindenevő

2014. szeptember 29. - Bezzegh Éva

A leghálásabb közönségem és a legfogékonyabb teszterem a legkisebb gyermekem, aki novemberben tölti be a 3. életévét. Lassan tényleg nincs az az elvetemült ízkombináció, amit ő ne fogadna lelkesen.

Ma a zöld színek adták az ihletet az ízek harmonizálására. Ezt is becsavarta szemrebbenés nélkül.

HIDEG WASABIS-ZÖLDALMÁS-ZELLERES TÖKFŐZELÉK FÜRJTOJÁSSAL, KAVIÁRRAL ÉS ALMAMUSTÁRRAL

hozzávalók

a püréhez

1 közepes spárgatök

2 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 zöldalma

1 szárzeller

1ek

1ek almaecet

1tk méz

1/2 kocka vaj

1/2 lime leve és reszelt héja

a töksalátához

a meghámozott, kimagozott tök külsejéről citrushámozóval lehántott csíkok és szalagok

1ek olívaolaj

1/2 lime leve

1kk almaecet

pici

frissen őrölt bors

az almamustárhoz

1/4 alma

1tk wasabi

1kk almaecet

1/2kk méz

pici

tálaláshoz 

1ek feketeszezám

1ek olívaolaj

8db fürjtojás

1 doboz kaviár

tökmagolaj

joghurt

zöldborsócsíra

A püréhez a megtisztított, feldarabolt tököt (amiről előzetesen lehántottam néhány külső zöldebb zsülient és pár szalagot, amit jeges vízbe tettem felhasználásig), hagymát, fokhagymát, almát, zellerszárat felteszem annyi vízben párolódni, amennyi pont ellepi. Amikor a zöldség és gyümölcs puha, leszűröm, és pürésítem, majd átpasszírozom egy szűrőn, hogy minél selymesebb legyen. A vajjal, a sóval, az ecettel, a mézzel és a wasabival homnogénre dolgozom, kihűtöm. Tálalás előtt szintén egy szűrőn lecsöpögtetem.

Az így lapott lé gyakorlatilag egy ízes hideg tökleves lesz, amit pohárban joghurttal, tökmagolajjal és pirított durvára vágott tökmaggal kínálok pohárban egy másik menü nyitányaként, addig hűtőben tárolom.

A fürjtojásokat lobogó vízbe teszem pontosan másfél percre, hogy lágyra készüljenek, majd szintén kihűtöm, végül megpucolom őket.

Az almamustárhoz az almát megpárolom, majd lepürésítem a többi hozzávalóval.

A szezámmagot mozsárban összetöröm, olívaolajjal tovább dolgozom.

Az töksalátához elkészítem a vinaigrette-et. ...Mert egy életre megtanultam Széll Tamástól, hogy mindennek, amit a tányérra teszek, kell, hogy legyen íze.

A tál összeállításához a szezámpasztával díszítem a tányért, mellé a tökpüréből húzok egy csíkot a tányér közepére. A töksalátát beleforgatom a vinaigrette-be, és a püré tetejére halmozom. A tökszalagokat szintén mártom, majd feltekerve elhelyezem a tányéron. A joghurtból és a tökmagolajból csöppentek néhányat a püré mindkét oldalára, az almamustárból is pöttyözök, végül félbevágott fürjtojásokat helyezek el a tök körül, kaviárt halmozok a töksalátára, és zölborsócsírával fejezem be a tányért.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4818090422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása