Az egyik kedvenc filmem Steven Spielberg 1985-ös 11 Oscarra jelölt drámai alkotása, amit akkoriban néztem meg ezerszer, amikor még azt az álmot dédelgettem, hogy valahol majd a világban az emberi jogok védelmével fogok foglalkozni. Kamaszként sokat foglalkoztatott az USA déli államaiban a múlt század második harmadáig - sajnos esetenként a mai napig is - fennálló megkülönböztetett bánásmód a feketékkel szemben. Rengeteg remekmű született a témában közvetetten vagy közvetelnül tárgyalva azt. Ez az egyik kiemelkedő, ha már csak a szereposztást is nézzük, amiben olyan nevek tűnnek fel, mint Whoopy Goldberg, Danny Glover, Oprah Winfrey.
Bár az eredeti címben (The Color Purple) a lila szó szerepel, a fordításban a bíbort használták. Rögtön ez és ezzel együtt a film címe ugrott be, mikor kész lett a céklakrém: a gyönyörű, habos, bíborszín céklakrém. Egész biztos, hogy mostanában újra megnézem a filmet...
KAKUKKFÜVES KECSKESAJTOS CÉKLA MOUSSE
hozzávalók
150g cékla
100g kecskesajt
1/2 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1/4 (vér)narancs leve
1/2kk só
1/2kk őrölt kömény
1kk szárított kakukkfű
frissen őrölt bors
A céklát meghámozom, felkockázom, és gőz fölött lefedve puhára párolom a lilahagymával és a fokhagymával együtt, majd hagyom kicsit kihűlni. (Akit nem bánt, hogy kicsit csípősebb, harsányabb lesz a krém, az beleteheti a hagymákat nyersen is, én inkább a lágyabb ízekre törekedtem.)
Előkészítek egy robotgépet, és az összes hozzávalót beleteszem, majd 1-2 percen át hagyom a gépet magas fordulaton dolgozni, hogy teljesen krémes, habos állagot kapjak a végén. Csatos üvegbe teszem a végeredményt és hűtőben tárolom kínálásig. Pirítóssal és/vagy nyers zöldségekkel fogyasztom.
Éva