A mediterrán konyhák mindegyike nagyon közel áll a szívemhez, legyen az török, görög, arab, olasz, szerb... és persze sok is bennünk a közös vonás. Mind telis tele van zöldséggel, gyümölccsel, grill húsokkal, halakkal, emellett egyszerűek mind összetételükben, mind elkészítési módjukban.
Legutóbb a görög ízek megidézésére vállalkoztam, mikor darált bárányból csináltam vaslapon sütött burgert, amit salátával és a lenti sült kápia tzatzikivel tálaltam. A gabonaevők nyugodtan pitába is pakolhatják, nekem anélkül is tökéletes volt.
MENTÁS SÜLT KÁPIA TZATZIKI
hozzávalók
2 kápia paprika
2dl natúr joghurt (lehetőség szerint a magasabb zsírtartalmú görög)
1kk só
2 gerezd fokhagyma
1ek citromlé
1ek narancslé
1ek reszelt narancshéj
1ek friss menta
A kápiákat 220 fokra előmelegített sütőbe teszem 15-20 percre. Amikor a héjuk kicsit megfeketedett, kiveszem őket a sütőből, és egy műanyag zacskóba zárva pihentetem a paprikákat, hogy majd könnyen meg tudjam hámozni őket.
Idő közben a joghurtot elkeverem a zúzott fokhagymával, a sóval, a citrom és a narancs levével, utóbbi reszelt héjával, valamint a felaprított mentával.
Ha a paprikák annyira már kihűltek, hogy tudok velük dolgozni, meghámozom és kicsumázom mindkettőt, az így kapott paprikahúst pedig nagyon vékonyan felcsíkozom, majd a fűszeres joghurthoz keverem.
A bárányburger mellé tökéletesen passzolt, de más grillhúsokhoz is melegen... vagyis hidegen ajánlom.
Éva