Marhanyelv. Gyerekkorom egyik kedvenc eledele. Többen most megborzongtak, gondolom. Pedig egy eltalált füstöléssel, sózással készült hibátlan textúrájú nyelv a közepén akár krémes állagot is tud ölteni.
Én magam még sosem próbálkoztam az elkészítésével - mostanáig.
Ami a pácot illeti: egy, a figyelmembe ajánlott Heston Blumental módszer alapját vetettem be, és sós vízben pácoltam egy napig a nyelvet fűszerekkel, amit aztán a már bevált Tomakonyhás füstöléssel készítettem el. Akkor már tudtam, hogy valami salátát fogok a végtermékből kreálni. Menet közben szépen ki is alakult, hogy milyet.
HÁZILAG FÜSTÖLT MARHANYELVBŐL KÉSZÜLT SALÁTA ALMÁVAL, VIZITORMÁVAL/RUKOLÁVAL, WASABIS-ALMAECETES MAJONÉZZEL
hozzávalók
a nyelvhez
1 marhanyelv
30g só
1/2l víz
1 marék rizs
1-1ek teafű, majoránna és nádcukor
a salátához
2 marék rukola/vizitorma
1 alma
1/2 citrom leve
2 újhagyma
hagymacsíra
az öntethez
1ek bio majonéz
1ek almaecet
1ek olívaolaj
1tk mustár
1tk wasabi
A marhanyelvet egy 30g/0.5l vizes sóoldatban pácolom 1-2 napig. A fütöléshez előkészítem a wokot: alufóliával bélelem, rászórom a rizst, a cukrot, a teafüvet és a majoránnát, réteszek egy fémrácsot, és alágyújtok max lángon. Amikor már a wok füstöl a rácsra teszem a nyelvet, beborítom egy fóliával, aminek a széleit mindenütt alaposan lezárom az alulra fektetett fóliáéval, lefedem, majd a lángot alacsonyra veszem, és hagyom a nyelvet 30 percig füstölődni. Amikor a félóra letelt, elzárom a nyelv alatt a gázt, és további 10 percig hagyom pihenni a fedő alatt. Közben elkészítem a salátát.
Az öntet hozzávalóit alaposan elkeverem. Az almát héjastól felkarikázom, az almakarikákat, miután a közepüket kivájtam, megforgatom a citrom kifacsart levében, hogy ne barnuljanak meg, majd az újhagymát srégen felszeletelem, a nyelvet szintén vékony szeletekre vágom. A tányérokba rukolát/vizitormát halmozok, ráteszek néhány szelet almát, arra pár szelet marhanyelvet, az így elkészült salátát egy-két evékanálnyi öntettel meglocsolom, rászórom a hagymát, végül a csírával koronázom.
Mennyei.
Éva