A látványos eredmény nem mindig feltételez órákon át tartó konyhai molyolást. Ahogy azt már többször mondtam: jó logisztikával, friss, jó minőségű alapanyagokkal ripsz-ropsz varázsolhatunk olyan színekek, ízeket, illatokat, formákat, amitől elalél a környezetünk.
EGYBEN SÜLT ROZÉ SZŰZ PÓRÉHAGYMÁS KELBIMBÓ- ÉS LILAKRUMPLIPÜRÉVEL
hozzávalók
a szűzhöz
2 egész sertésszűz
1ek só
1ek balzsamecet
3ek olívaolaj
1kk mustár
frissen őrölt bors
a kelbimbópüréhez
1/2kg kelbimbó
1 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1kk só
frissen őrölt bors
5dkg parmezán
1kk mustár
3dkg vaj
1/4 citrom leve és héja
a krumplipüréhez (a család nem paleós tagjainak)
1/2kg lilakrumpli
3dkg vaj
1dl (zab)tej
1/4 citrom leve és héja
1kk só
díszítéshez tökmagolaj, csírák és salátalevelek
A vasserpenyőt felforrósítom, egy párolóedény aljába vizet öntök.
A szűznek elkészítem a páclevét, amihez elvegyítem az olajat az ecettel, mustárral, sóval, borssal. Beleforgatom a húsokat, és hagyom állni pár percet.
A kelbimbókat és a póréhagymát szükség szerint megtisztítom, a párolórács egyik felére teszem, a másik felére a meghámozott, feldarabolt krumplit, és fedő alatt pár perc alatt mindent puhára párolok. Közben a húsokat a forró serpenyőbe teszem, és minden oldalukat 2-3 perc alatt megkérgesítem.
Amikor a hús elkészült, egyenként alufóliába csomagolom, és leteszem pihenni a pultra, amíg a köretet összeállítom. A zöldségeket külön tálba teszem: a kelbimbót a póréhagymával és 1-1.15dl párolóvízzel, valamint a megpucolt fokhagymagerezddel, a reszelet parmezánnal, sóval, vajjal, mustárral, citromlével és citromhéjjal egy botmixer segítségével krémesre pürésítem, a krumplit pedig egy másik tálban pürésítem zabtejjel, citromlével, a citrom héjával, a vajjal, sóval és borssal.
Tálaláskor a tányérokra húzok egy-egy csíkot a tökmagolajból, két evőkanál segítségével "nudlikat" formázok a pürékből, amit az olajcsík két végére teszek, a 3-4cm vastagra szelt szűzből egy-egy darabot teszek középre, végül a tányért megdíszítem a csírákkal és a salátalevelekkel.
Ajánlom akár ünnepi alkalomra is.
Éva